15:25 24.06.2020

Автор МИКОЛА СИНИЦЯ

Нове життя одеського припортового заводу

4 хв читати
Нове життя одеського припортового заводу

Микола Синиця, в.о. Голови Правління - директора АТ "ОПЗ"

 

 

Минув майже рік відтоді, як Одеський припортовий завод повернувся до життя після 15 місяців простою. За цей час підприємство почало оговтуватися від найважчої кризи за усі 42 роки свого існування.

Нагадаю, що ОПЗ – одне з найбільших підприємств Одещини. Він дає роботу майже трьом тисячам людей. У квітні 2018 року зупинка виробництва спричинила хвилю безробіття у регіоні та вдарила по бюджетам місцевого і державного рівнів. Внаслідок простою завод втратив найцінніше – свої кваліфіковані кадри. Багато висококласних фахівців, які роками працювали на підприємстві, змушені були податися на заробітки за кордон. Це загрожувало остаточною втратою виробничого потенціалу ОПЗ.

Наші люди

Та все ж у липні 2019 року ситуація почала змінюватися на краще. Після кількох раундів складних переговорів був обраний постачальник давальницької сировини. У серпні 2019 року почався запуск виробничих потужностей. Це стало можливим також завдяки ветеранівам, які віддали заводу десятиліття свого життя та прийшли на допомогу у найважливіший         для підприємства момент. Відновити у найкоротший термін роботу ОПЗ допомогло і те, що фахівці підтримували працездатність обладнання у найскрутніші часи простою.

Одразу після відновлення роботи розпочалася реконструкція та модернізація основних та допоміжних цехів. Завершено технічну діагностику і ремонт сховищ аміаку. Розроблено технічне завдання та готується заміна газотурбінного двигуна на компресорі з цеху перевантаження аміаку. Розпочався капітальний ремонт агрегату №1 з виробництва карбаміду, разом з ним триває відновлення працездатності агрегату №2 з виробництва аміаку. Також розпочалася модернізація електрообладнання.

Це лише технічні деталі. Найголовніше те, що на завод почали повертатися наші висококваліфіковані спеціалісти. Найкращі кадри, затребувані за кордоном, знов працюють вдома. Сьогодні ОПЗ пропонує їм стабільну роботу та конкурентну зарплату.

Від самого початку виконання обов’язків голови правління завдання номер один для мене – забезпечити гідні умови праці для трудового колективу. З 1 квітня 2020 року, незважаючи на карантин, на підприємстві триває збільшення посадових окладів. На даний момент воно склало у середньому 10%. Наразі менеджмент заводу шукає фінансові можливості для подальшого зростання заробітних плат.

Корупція – стоп!

А шукати насправді є де, бо роками підприємство розграбовувалось через корупційні схеми. Практично усі їх нам вдалося викорінити. На черзі – централізація та автоматизація закупівель, яка унеможливить навіть найменші потенційні ризики корупції.

Новий склад правління ОПЗ значно розширив коло учасників торгів завдяки зміні правил їхньої акредитації. У травні їхня середня кількість зросла майже втричі (з 1,2 до 2,9). Це суттєво підвищило конкуренцію під час закупівель та дозволило підприємству заощадити додаткові 22,9 млн грн впродовж травня –першої половини червня. У торгах почали брати участь нові компанії та старт-апи. Вони пропонують свої послуги за нижчими цінами і цим самим змушують традиційних постачальників ОПЗ також зменшувати цінові пропозиції.

Додатковий фінансовий результат ОПЗ отримав від підвищення плати за переробку. За результатами переговорів із чинним постачальником давальницької сировини у березні вартість переробки тонни аміаку зросла на $2, а карбаміду - на $3. На цьому завод заробив  близько 13,5 млн грн, які були спрямовані на модернізацію устаткування та підвищення його енергоефективності.

Будемо жити!

19 червня 2020 року ОПЗ оголосив новий конкурс з відбору постачальника давальницької сировини. Його правила спільно із експертами та стейкхолдерами були суттєво  вдосконалені під час публічного обговорення. З урахуванням попереднього негативного досвіду, для гарантування безперебійної роботи підприємства перш за все були ретельно допрацьовані вимоги до учасників тендеру. І ось чому.

Останнього разу конкурс з відбору давальця було оголошено у січні 2020 року. Проте він був скасований, бо завод міг зупинитися внаслідок ймовірного зриву постачання газу. Один з учасників конкурсу запропонував підозріло високу та абсолютно не ринкову ціну переробки давальницької сировини в аміак та карбамід.

Аби розвіяти сумніви, правління ОПЗ звернулося із проханням надати економічне обґрунтування запропонованої ціни. У відповідь – тиша. То ж наглядова рада ОПЗ ухвалила важке, але потрібне рішення: скасувати конкурс і не доводити ситуацію до зупинки виробництва. Зараз конкурсні умови виписані так, щоб від самого початку виключити подібні ризики.

Ми очікуємо, що новий конкурс буде висококонкурентним, визначений за його результатами постачальник сировини – надійним, а умови співпраці – вигідними для ОПЗ. Це дозволить прискорити технологічну модернізацію підприємства та продовжити підвищення заробітної плати нашим працівникам.

Головна мета – відновити репутацію ОПЗ як флагмана хімічної промисловості України та підвищити його привабливість як об’єкта майбутньої приватизації. ОПЗ готується до приходу системних інвесторів, які виведуть його на новий етап розвитку.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА