10:44 03.08.2020

Автор МИКОЛА СИНИЦЯ

Прозорий конкурс з відбору давальця забезпечить безперебійну роботу Одеського припортового заводу

4 хв читати
Прозорий конкурс з відбору давальця забезпечить безперебійну роботу Одеського припортового заводу

Микола Синиця, в.о. Голови Правління - директора АТ “ОПЗ”

 

Пройшов рік з моменту відновлення роботи Одеського припортового заводу. Він виявився вкрай насиченим і результативним, дозволивши закласти основи відродження заводу і його повернення на провідні позиції у хімічній галузі України. Так, за підсумками 1-го півріччя 2020 р. ОПЗ відвантажив на експорт рекордні за останні п'ять років обсяги хімічної продукції - 1,3 млн тонн аміаку і 402,4 тис. тонн карбаміду.

У липні 2020 р. завод відвідав Президент України Володимир Зеленський. Він був вражений роботою підприємства та відмітив, що завод знаходиться в прекрасному стані.

Сьогодні на ОПЗ відбувається конкурс з відбору постачальника давальницької сировини, співпраця з яким має забезпечити гарантії безперебійної та ефективної роботи підприємства. Наразі на ринку мінеральних добрив склалися сприятливі умови для отримання максимально вигідних для ОПЗ доходів. Та тепер проведення фінального етапу відбору заблоковано, а зацікавлені групи чинять тиск на членів Правління.

Як буде визначено нового постачальника давальницької сировини

Порядок відбору, розроблений Правлінням ОПЗ, за ініціативи Наглядової ради ОПЗ, став предметом громадських обговорень. Його умови  містять в собі чіткі критерії, яким має відповідати майбутній давалець.

Ключовими факторами для безперебійної роботи підприємства є поставки газа та своєчасний вивіз хімічної продукції. Тому одними з обов'язкових умов для учасників на першому етапі конкурсу стала наявність досвіду з продажу мінеральних добрив за останні два роки та можливість забезпечення ОПЗ газом. Ці вимоги існують для того, щоб співпраця з ОПЗ не стала першим досвідом для компаній, які раніше не працювали у сфері продажу мінеральних добрив.

Свого часу, працюючи за давальницькою схемою, ОПЗ вже зупинявся через переповненість складів та неможливість давальця організувати своєчасне відвантаження хімічної продукції. Це, в свою чергу, призвело до значних фінансових збитків та соціальної напруги серед трудового колективу заводу та в місті Южному.

 Основним завданням порядку відбору стало розроблення механізму, який убезпечує ОПЗ від ризиків нестабільної роботи та зупинки виробництва. Справа в тому, що запуск такого підприємства, як ОПЗ після простою є вкрай дорогою та трудомісткою процедурою. Відновлення виробничих процесів після зупинки заводу потребує витрат не менше 3 млн куб. м природного газу та додаткових витрат у розмірі близько 1 млн дол. США.

Чому не всі учасники пройшли відбір

Відсутність досвіду реалізації мінеральних добрив стала причиною відмови для участі у другому етапі конкурсу з відбору постачальника давальницької сировини структурам ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна" та ПП "ОККО КОНТРАКТ".

ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна" зазначило, що має досвід лише у постачанні газу з приміткою, що продаж карбаміду буде проводитись через афілійовану компанію. Проте, документального підтвердження щодо цього надано не було. Крім того, запропоновані ТОВ "Торговий дім "Сокар Україна" механізми реалізації добрив через афілійовані структури не відповідають порядку проведення конкурсу.

У свою чергу ПП "ОККО КОНТРАКТ" наполягає на наявності у себе, як учасника процедури відбору компанії-давальця, достатнього досвіду реалізації мінеральних добрив з посиланням на відносини пов’язаності з юридичними особами, які мають відповідний досвід. Проте аналіз наданих документів засвідчив, що компанія ПП "ОККО КОНТРАКТ" насправді не має досвіду продажу мінеральних добрив, а пред'явлені договори про надання агентських послуг підтверджують лише намір співпрацювати в напрямку сприяння іншим компаніям в пошуку клієнтів для укладання договорів купівлі-продажу мінеральних добрив. Однак сприяння у продажу іншим компаніям не можна вважати самостійним досвідом збуту мінеральних добрив.

Таким чином дії ОПЗ по недопуску двох суб’єктів господарювання до другого етапу конкурсу є обґрунтованими та повністю перебувають у встановлених межах порядку проведення конкурсу. Спроби шукати будь-який політичний підтекст у цих рішеннях керівних органів ОПЗ є безпідставними, оскільки питання проведення конкурсу, його умов та відносин заводу з  компаніями-давальцями - це виключно питання відносин двох суб’єктів господарювання, де саме ОПЗ - один з контрагентів.

Інформаційна атака та тиск на Правління

Найближчим часом мав відбутися фінальний етап конкурсу, оскільки всі три учасника, які брали участь у другому етапі, а саме, IBE Trade Corp., MADDOX SA та ТОВ “АГРО ГАЗ ТРЕЙДІНГ” запропонували пропозиції, які однаково відповідають критеріям найбільш привабливої пропозиції відповідно до порядку проведення конкурсу.

Та навколо конкурсного відбору розгорнулася бурхлива хвиля. Зацікавлені групи здійснюють інформаційні атаки та намагаються чинити тиск на членів Правління ОПЗ, щоб домогтися перегляду результатів вже проведених етапів відбору давальця. Безвідповідальність цих зацікавлених груп створює небезпеку дестабілізації ситуації на підприємстві та може призвести до зупинки заводу.

Так, за заявою ТОВ “Торговий дім “Сокар Україна” Господарський суд Одеської області прийняв ухвалу, яка забороняє ОПЗ вчиняти будь-які дії у рамках проведення конкурсу. Це рішення унеможливлює визначення переможця та укладання нової давальницької угоди.

Через це ми вимушені тимчасово призупинити проведення фінального етапу конкурсу, допоки наша апеляційна скарга не буде розглянута, а попереднє рішення не буде скасовано.

Коли це станеться, буде визначено переможця, який стане стратегічним партнером для ОПЗ і сприятиме подальшій результативній роботі заводу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА