13:56 09.10.2020

Автор ТАРАС СЕМЕНЮК

Україна шукає альтернативні фінансові запозичення

3 хв читати
Україна шукає альтернативні фінансові запозичення

Тарас Семенюк, KyivStratPro

 

Візит президента Володимира Зеленського до Брюсселя та Лондона має важливе стратегічне значення для України. Це поїздка в дві різні столиці де кожна по своєму відіграє в довгостроковій стратегічній перспективі Україні важливе значення.

BREXIT розділив Великобританію та ЄС і відтепер це різні і самодостатні геополітичні площини. По великому рахунку Україні вигідним є вихід Великобританії з ЄС лише по тому, що Об’єднане Королівство завжди мало свою власну стратегію та геополітику, адже Великобританія це імперська і морська держава на хвилиночку, в якої флот відігравав ключове значення. Якщо раніше потрібно було оглядатись на Брюссель, то зараз можна самостійно вести політику та будувати союзи з іншими державами.

Україна як морська держава теж більш гармонічного союзника як Великобританія годі й знайти. Піддані її Величності за довго до сьогодні бачили стратегічну роль Чорного моря, достатньо пригадати Кримську війну та присмирені амбіції Російської імперії щодо виходу до Босфорської протоки і одразу стає зрозуміло, що Великобританія має амбітні плани щодо Чорноморського басейну. Звідси й готовність інвестувати в відбудову українського військового флоту.

Для цього потрібні звісно кошти, а Лондон це теж фінансова столиця континенту. Тому не дивно що Міністр фінансів України Марченко провів ряд зустрічей в UK Export Finance (UKEF), якщо простою мовою то це Департамент гарантій експортних кредитів.

Власне на цьому майданчику очільник вітчизняного Мінфіну обговорював шляхи отримання кредитних ресурсів. Окрім цього подібні зустрічі відбулись в Банку Англії та з "портфельними інвесторами".

Співпраця України та МВФ далека від ідеалу, м’яко кажучи, ми не зовсім чітко виконуємо зобов’язання перед МВФ з впровадженням та імплементацією реформ, тому чергові і необхідні кредитні транші поки на паузі, тому Міністр Фінансів Сергій Марченко, як відповідальний за виконання Бюджету, – активно шукає альтернативні джерела залучення коштів для української економіки на нових ринках.

Воно й зрозуміло, адже найкращою альтернативою кредитам є інвестиції, проте вони можливі за дотримання чітких антикорупційних правил та присутності гарантів макрофінансової стабільності, як от МВФ та ЄБРР. До речі з другим було погоджено ряд спільних кроків для попередження корупції та співпраці щодо ефективного управління в державному секторі. А це проявиться в таких проектах як приватизація державних підприємств, окремі з яких вже були успішно продані на прозорому конкурсі.

ЄС в свою чергу підтвердив своє стратегічне партнерство в рамках Асоціації. До речі, зараз триває дискусія щодо перегляду угоди про Асоціацію між Україною та ЄС в напрямку відкриття так званого "промислового безвізу", який, до речі, ініціює Україна. В цьому світлі, нарешті, ми дорослішаємо, тому що "наважуємось" не просити, а вимагати більшого, а ніж тільки безвіз для громадян. Про економіку слід думати в першу чергу.

Фінансова допомога ЄС є важливою, особливо в час падіння економіки в наслідок пандемії  COVID-19. Уряду вдається загалом виконувати взяті на себе бюджетні зобов’язання в соціальній сфері захисту українців. Проте під кінець року очікується велике навантаження на бюджет, адже потрібно буде погасити зовнішні запозичення в розмірі 3 млрд.дол.США.

Відкритість європейських топ чиновників на саміті Україна-ЄС є сигналом визнання того, що уряд технократів виконує взяті на себе зобов’язання щодо виконання плану в рамках угоди про Асоціацію попри те, що окремі так звані активісти в Україні за європейські ж гранти розганяють "зраду" і скасування "безвізу" українським громадянам. Офіційний Брюссель повідомив, що скасовувати безвіз не збирається.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА