15:57 12.02.2021

Автор ІРИНА ЖДАНОВА

Окуповані території VC окуповані серця. Тимчасово?..

5 хв читати
Окуповані території VC окуповані серця. Тимчасово?..

Ірина Жданова, засновниця ГО "Фонд "Відкрита політика", засновниця Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова, кандидат історичних наук 

(фото Богдана Бортакова)

 

Я вірю  в нетворкінг. Освіту. Синергію в діях. У відкриту мережу людей, які прагнуть миру. Прагнуть з розумінням того, що це  шлях не на одне десятиліття. Шлях, на якому буде як  мінімум три контрольно-пропускні пункти: перемир’я- примирення - мир.

 За даними ОСНА, лише за 10 днів січня було 64 порушень режиму тиші. І поки лунають постріли і гинуть люди, не настало справжнє  перемир’я, очікувати примирення, а тим більше миру є наївним. І головне, такий популізм має вибохонебезпечну суміш з огляду на кількість зброї, яка є у громадян  країни, в якій йде війна. Не лише у ветеранів АТО і мисливців.  І події 19 лютого 2014 мали би нагадувати про цей сценарій краще, ніж відомий український телесеріал.

Я вірю, що освіта є інструментом кращим, ніж зброя і самовибухівка. А лінзи телескопів і мікроскопів більш перспективні, ніж оптичні лінзи снайперських гвинтівок. Зброї, яка націлена на Україну. Скажете наївна? Можливо). Після 6 років щоденної роботи з тими, хто постраждав від війни по 2 сторони лінії фронту, я непереборно вірю в потенціал інноваційної освіти у змаганні "окуповані VC тимчасово окуповані території". В цьому блозі приведу лише 3 аргументи.

Перший. Простір діалогу.

Лише на одному КПВВ "Станиця Луганська" в грудні 2020 року було 42 тисячі  перетинів. Долаючи КПВВ чи можуть громадяни України дискутувати про довіру, досягнення перемир’я, про спільні цінності? В черзі в Ощадбанку, ЦНАПІ?... Де вони ще зустрічаються?  Ті, хто мешкає ТАМ. І ті, хто мешкають ТУТ. Де можуть зустрітись, щоб вести неспішний діалог? Де формуються цінності? В школах/університетах/коледжах/профтехах. Саме це середовище формує світогляд. І це чи не єдиний сьогодні майданьчик, де можуть зустрітись діти, молодь та їх батьки, що мешкають по дві сторони лінії фронту. Мають простір для діалогу. Бодай якийсь шанс почути іншого. А головне бути почутим. І далі, крок за кроком, тихо розвивати ту надію про припинення вогню, яка залоскоче десь в животі. Надію про примирення, яке з’явиться в серці. І, можливо, здійсниться за життя їх дітей. Мрію про мир,  про єдину Україну . І розуміння, що ця мрія може здійсниться , дай Боже, за  життя онуків...

 Другий аргумент. Вік формування цінностей.

Я не вірю, що другий чекпойнт "перемир’я- примирення" подолають люди старшого віку. Відбулись невідворотні зміни за 7 років російської пропаганди. Пропаганди професійної з багатими інвестиціями. Одночасно, можна дуже обережно вірити, що батьки школярів і студентів, люди середнього віку (ТАМ і ТУТ), зможуть зробити перші кроки до примирення за умови припинення вогню. Реального.

Другою умовою є освіта для їх дітей. Вони не вірять (і не лише ТАМ) і не повірять українським політикам. Але вони повірять своїм дітям. Коли їх діти, школярі і студенти українських шкіл та університетів, розкажуть про Україну, в якій безпечно вчитись і перспективно працювати, в якій стабільна економіка і високі стандарти життя.

І головне. Ми можемо сподіватись, що ці діти і молодь зможуть швидше позбутись тих стереотипів, коли будуть мандрувати.  І це наступний аргумент.

Третій аргумент. Мобільність.

На прикладі Міжнародної зеленої школи в  Космачі (Карпати), куди приїзджали на навчання студенти, діти, батьки яких мешкають ТАМ, я можу сказати, що доброзичливе інноваційне українське середовище робить за 5-10 днів більше, ніж роки пропаганди. А вони всі є насправді “сєпари”?...Я бачила як вони плакали, коли виконувався Гімн України... На гарячу лінію приходять дзвінки від батьків початкової школи з ТОТ із запитом про дистанційну освіту: ”ми хочемо, щоб дитина вчилась в українському середовищі, чула не лише те, що розповідають в місцевій школі. Генерування стереотипу, що всі ТАМ є  "сєпари" є хибним. Я переконана, що про Європу і європейські цінності найкраще вони дізнаються в студмістечку університету  Вітовта Великого в Каунасі, з яким підписано Меморандуми трьох переміщених університетів за сприяння Фонду "Відкрита політика".

Головними ризиками залишаються пропаганда, страх, відсутність грошей та інформації про можливості навчання в Україні. Одночасно,  з 2016 по 2020 рік 8 225 абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму і Донбасу вступили в українські університети за спрощеною процедурою через Освітні центри “Донбас-Україна, “Крим-Україна”.

Тому я вірю в ефективність комунікацій на різних рівнях.  З 2016 року у Фонді "Відкрита політика" працює гаряча лінія, тепер спільно з Урядовим контактцентром, запущено інформаційну кампанію.  Підготовчі курси з математики і української мови для здачі ДПА і ЗНО для школярів ТАМ  і ТУТ запрацюють в Науковому ліцеї Чурюмова спільно з Донецькою політехнікою. Реєстрація буде відкрита 15 лютого. Я не вважаю, що ці дії це намагання кипятильником гріти воду в океані. Я вірю в синергію маленьких великих дієвих проєктів.

Останнє. Головне. Про синергію в діях.

P.S. Я не вірю, що зустрічі за полірованими круглими столами у VIP готелях сприяють досягненню миру в моїй країні. Тому що по -перше , будь який круглий стіл має гострі кути. По друге, політикам потрібно мати мужність закінчити війну ще більшу, ніж її розпочати. Це якість , яка розчинилась в епоху діджітал маркетингу в суцільного популізму. По-третє, грати в довгу на 10-20-50 років можуть дозволити собі  політики не  лише із залізними я#цями, а й гнучкими мізками, а  головне - стратегічними мисленням… Отож, робимо мережу маленьких великих проєктів  й  #гребемодалі.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА