16:14 29.03.2021

Автор ЮРІЙ ГУСЄВ

3822 і нова модель організації державного ОПК

2 хв читати
3822 і нова модель організації державного ОПК

Юрій Гусєв, генеральний директор державного концерну "Укроборонпром"

 

Наразі Укроборонпром має пласку і неефективну структуру, але в результаті реформування повинен перетворитися на два сучасних холдинги: оборонний та аерокосмічний. Головне завдання першого – забезпечувати українське військо сучасними та надійними озброєннями та військовою технікою. Керівна компанія відповідатиме за стратегічний розвиток, залучення масштабних інвестицій, захист інтересів на зовнішніх ринках і контроль за ефективним використанням державних коштів.

Сьогодні чимало наших підприємств перебувають у такому собі автономному плаванні: мають окремий план, прагнуть самостійно будувати виробничі ланцюжки та співпрацю з колегами, створюють власні каталоги товарів і послуг, що вимагає утримання великої кількості закупників, маркетологів, фінансистів. Все це призводить до великих додаткових витрат.

Наразі всі виживають поодинці. Об’єднання в холдинг дасть змогу великим і сильним підприємствам фінансово підтримувати менші, сконцентрувати найкращих фахівців, вигравати великі тендери, отримувати знижки під час закупівель товарів або послуг, користуватися дешевими кредитами.

Наші шість субхолдингів буде побудовано навколо конкретних видів продукції, наприклад, радарних систем, бронетехніки або високоточного озброєння. Ці об’єднання матимуть єдине бачення того, куди саме потрібно робити інвестиційні ін’єкції, концентруватимуться на своїх сильних сторонах і отримувати підтримку там, де це необхідно. Галузеві об’єднання матимуть експортні ліцензії, зможуть істотно підвищити ефективність управління, знизити витрати, а державний сектор ОПК отримає більше грошей та можливостей для розвитку.

Менеджмент субхолдингів буде нести повну відповідальність за фінансові та операційні результати, зможе впливати не тільки на витратну частину бізнесу, але й на доходи, завдяки внутрішнім і міжнародним продажам через торгові доми.

Керівна компанія оборонного холдингу виконуватиме функції "стратегічного архітектора", зосередившись на взаємодії з державою-акціонером, контролем за ефективністю капіталу, дотриманні стандартів корпоративного управління та надаватиме методологічну підтримку з впровадження та застосування цих стандартів на місцях.

Ще одна не менш важлива річ, навколо якої зараз є величезна кількість спекуляцій, пересмикувань і відвертих фейків. 100% акцій нового холдингу, що невдовзі постане на місці Укроборонпрому, залишиться у власності держави. Крапка. Це передбачає законопроєкт № 3822, який мають ухвалити у другому читанні під куполом Верховної Ради. Саме це не тільки збереже наявні оборонні підприємства, але й дасть їм друге дихання, нове життя.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА