13:09 10.06.2021

Автор МАКСИМ ТІМЧЕНКО

Енергетичний сектор - ресурс для досягнення цілей України зі скорочення викидів CO2

3 хв читати
Енергетичний сектор - ресурс для досягнення цілей України зі скорочення викидів CO2

Максим Тімченко, генеральний директор компанії ДТЕК

 

Всесвітній економічний форум (WEF) спільно з Офісом Прем'єр-міністра України провели круглий стіл з енергетики України. Понад 35 генеральних директорів і топ-менеджерів світових і українських електроенергетичних організацій зібралися обговорити Індекс енергетичного переходу (Energy Transition Index) для України і вивчити, як масштабування поновлюваних джерел енергії, модернізація мереж і підвищення ефективності можуть створювати цінність і одночасно прискорити енергетичний перехід України.

Індекс енергетичного переходу (ETI) - є міжнародно визнаним інструментом оцінки прогресу енергетичного переходу в різних країнах, дає можливість визначити виклики і знайти унікальні рішення для розвитку енергетичної системи України. ETI оцінює 115 країн, серед яких Україна має позитивну траєкторію прогресу - в 2012-2021 роках загальний бал України виріс на 7 пунктів і становить 51,8 з 100 балів.

ДТЕК, як член Всесвітнього економічного форуму, вітає залучення міжнародної експертизи для розробки ефективних стратегій з розвитку і трансформації енергетичної системи країни і забезпечення внеску України у вирішення глобальних кліматичних проблем. Максим Тімченко, генеральний директор ДТЕК, в дискусії «Підвищення ефективності за рахунок переходу до чистої енергії» зазначив, що надзвичайна ситуація зі зміною клімату стала визначальною тенденцією в світовому енергетичному секторі. Світ об'єднується в протидії кліматичним викликам і Україні потрібно використовувати свій величезний природний, науковий і технологічний потенціал для швидкої трансформації енергетичного сектора і відновлення економіки.

«Завершивши реформи ринку електроенергії, створивши стабільні і передбачувані інвестиційні умови, наша країна зможе реалізувати свій потенціал і стати лідером декарбонізації в Східній Європі. Енергетичний сектор - це ресурс для досягнення цілей щодо скорочення викидів CO2 і реалізації амбітної кліматичної політики України. Приєднання України до ENTSO-E, розвиток ВДЕ, підвищення енергоефективності, модернізація мереж - ключові пріоритети в трансформації енергетичного сектора »- зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Згідно з дослідженням, Україна займає 25-е місце в світі за викидами CO2. Більше 40% викидів CO2 в нашій країні припадає на енергетичний сектор. Україна залишається однією з найменш енергоефективних країн Європи, з найвищою енергоємністю серед інших членів Енергетичного співтовариства. В Україні частка зеленої енергії в енергоспоживанні становить 8%. Поточна Енергетична стратегія України має на меті - 17% до 2030 року і 25% до 2035 року. Досягнення цих цілей можливо лише шляхом створення привабливого інвестиційного клімату для інвесторів в ВДЕ, послідовної державної політики для забезпечення трансформації енергетичного сектора.

Учасники круглого столу відзначили ключові фактори, що сприяють прогресу України в енергетичному переході:

1. Стабільна, прозора і послідовна політика. Необхідно забезпечити довгострокове планування, особливо коли йдеться про електричні мережі. Передбачуване регулювання і сильна правова система необхідна для виконання контрактів і переходу ринків електроенергії до чистої енергії, а також залучення необхідного фінансування.

2. Стратегічний розвиток технологій. Зобов'язання уряду України синхронізуватися з європейською енергосистемою до 2023 року стане важливим кроком у цьому напрямку. Гнучкість енергосистеми може бути забезпечена завдяки промисловим системам зберігання енергії і зеленому водню, які дозволять Україні реалізувати свій потенціал щодо масштабування поновлюваних джерел енергії.

3. Співпраця державного і приватного секторів буде ключем до скорочення фінансового дефіциту і більш сталого розвитку. Учасники наголосили на необхідності відновлення довіри та впевненості інвесторів. Україні вдалося залучати значні інвестиції від іноземних інвесторів до 2020 року. Проблеми 2020 року, пов'язані з субсидуванням поновлюваних джерел енергії, все ще не вирішені. Потенційні інвестори чекають рішення цих проблем з чітким пріоритетом розвитку відновлюваних джерел енергії.

4. Міжнародне співробітництво матиме ключове значення для досягнення глобальної мети щодо зниження зростання температури до 1,5 градусів Цельсія, яка визначена Паризькою угодою.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА