13:32 19.10.2021

Автор АНДРІЙ ОСАДЧУК

Клітка довіри: як позбутися ганебного відлуння "совка"

2 хв читати
Клітка довіри: як позбутися ганебного відлуння "совка"

Андрій Осадчук, член депутатської фракції "Голос" у Верховній Раді, перший заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності


Немає нічого гіршого, ніж використання сталевих ґрат між суб’єктами стосунків. Намагаючись підвищити довіру громадян, можна безкінечно довго в яскравих фарбах розповідати про реформу поліції, сервісні функції, прозору роботу та чуйних поліцейських. Так, все це дуже гарно виглядає в інформаційному просторі. Але рано чи пізно фактично кожному українцю в побутових, сімейних чи робочих справах доводиться таки переступити поріг поліцейського відділку. 

Перше, з чим він там стикається - суцільні товсті сталеві ґрати, пофарбовані в чорну чи темно-зелену фарбу. Вони наче відділяють всю правоохоронну систему від пересічних громадян. Людина може просто прийти по допомогу і відразу автоматично потрапляє “за ґрати”. Без суду і слідства. Саме в цю мить, коли відвідувач переступає через поріг відділку, всі багаторічні зусилля медійників, донорів, експертів і всіляких реформаторів летять в тартарари. 

Клітка - це клітка за визначенням. За 30 років Незалежності і багаторічних спроб позбутись цього спадку тоталітаризму радянських часів так і не вдалось. Міняли структуру, обладнання, автомобілі, форму і кашкети. Роками продовжуємо боротися за довіру до правоохоронної системи, але при цьому тримаємо її в клітці. Металеві ґрати не лише домінують у формуванні сприйняття поліції громадянами. Вони точно накладають непоправний відбиток на свідомісті поліцейських, які щодня, аби потрапити на робоче місце, заходять в клітку. 

Всі наші зусилля, спрямовані на покращення в стосунках між звичайними громадянами і поліцейськими, приречені на провал, доки ми не усунемо цю ганьбу сталінських часів. Так не може і не повинна жити ні поліція, яка за кошти платників податків нас охороняє, ні громади, які витрачають свої податки на утримання поліції, аби отримати якісний сервіс. Поліцейські відділення не повинні за визначенням виглядати, як клітка, катівня чи тюрма. Самі поліцейські зобов'язані бути максимально відкритими та доступними для людей. Аби це дійсно відбувалося, треба прибрати очевидні завади. 

Потрібно невідкладно демонтувати ґрати і всі подібні конструкції на входах до всіх поліцейських відділків по всій території України. Це можна зробити швидко і геть недорого. Переконаний, що місцеві громади допоможуть із задоволенням. Це простий, але системний крок до фундаментальної зміни сприйняття поліції суспільством та створення реальних передумов для надання якісного поліцейського сервісу. Це дуже простий крок. І він дасть величезну користь. Офіційно написав міністру.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА