13:54 07.12.2021

Автор ЄВГЕН ГРУШОВЕЦЬ

Зустріч у Горі та відверта розмова з Саакашвілі. Що далі?

7 хв читати
Зустріч у Горі та відверта розмова з Саакашвілі. Що далі?

Євген Грушовець, адвокат Міхеіла Саакашвілі, партнер Ario Law Firm
 

Після місяця кропіткої роботи нашої команди над моїм візитом до місця ув’язнення Міхеіла Саакашвілі, наша зустріч з головним грузинським «в’язнем» все-таки відбулася. За його згодою озвучую головні нюанси. 

Після мого невдалого візиту до Міхеїла Саакашвілі, а саме – видворення з території Грузії без пояснення причин та під супроводом цілого конвою людей, які нагадували представників спецслужб, а не прикордонників, ми зробили величезну роботу, аби ця зустріч все-таки відбулася.

Перелік відомств, куди ми зверталися щодо мого недопуску – досить значний. Це і Міністерство закордонних справ, Національна асоціація адвокатів України, Посольство України в Грузії, Асоціація адвокатів Грузії, низка міжнародних правозахисних організацій. Ми налагодили плідну співпрацю з Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини Людмилою Денисовою. Ба більше, звернення з проханням втрутитися у ситуацію в межах  правового поля наша команда юристів надсилала до Президента України, Офісу Ради Європи в Україні, до Міністра юстиції та Міністра закордонних справ. На усі наші спроби організувати побачення адвоката з клієнтом пішов місяць. В результаті, ці старання були винагородженні зустріччю з Міхеілом Саакашвілі у військовому госпіталі міста Горі.

Мене часто запитують щодо нашої стратегії захисту Міхеіла, проте до зустрічі я не міг озвучувати більшість тез. Тепер, коли у нас відбулася відверта розмова і ми узгодили основні моменти, я можу дещо розповісти щодо подальших дій у захисті Саакашвілі і в Грузії, і на міжнародній арені. 

Від перших вироків до тортур та загрозі життя

Проведу невеликий екскурс у справу Міхеіла Саакашвілі, аби надалі була зрозуміла логіка дій сторони захисту.

У листопаді 2013 року колишній президент Міхеіл Саакашвілі був вимушений покинути Грузію у зв’язку із його політичним переслідуванням. Там проти нього почали фабрикувати кримінальні провадження за звинуваченнями у злочинах, у яких він не брав участі. Через п’ять років, у 2018-ому національними судами Грузії Саакашвілі було заочно засуджено та призначено покарання у вигляді 6 років позбавлення волі. Всі судові процеси відбувались без його участі. Цим було грубо порушено ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – «Право на справедливий суд».

1 жовтня 2021 року Міхеіл Саакашвілі перетнув кордон Грузії (на цей час він вже був громадянином України).  Під час перетину кордону його затримали та помістили в пенітенціарну установу № 12 м. Руставі на підставі заочних вироків. Відразу після затримання Міхеіл Саакашвілі заявив про грубе та систематичне порушення його прав у в’язниці, тому в знак протесту він оголосив голодування. 

Також серед основних підстав такого рішення Міхеіла – неодноразові висловлювання представників Уряду Грузії про те, що Саакашвілі у будь-якому випадку буде засуджений за «нові» злочини та за будь-яких умов буде відбувати покарання у колоніях. Останньою краплею для Міхеіла став недопуск на територію Грузії його українського адвоката (тобто мене) 26 жовтня 2021 року.

Станом на зараз відносно Міхеіла Саакашвілі відбуваються судові розгляди у справах щодо розтрати  майна та зловживання службовим становищем,  які до 29.10.2021 слухались у закритому режимі та без його участі. Лише під тиском міжнародної спільноти Уряд Грузії почав забезпечувати присутність Саакашвілі на судових засіданнях.

Перебуваючи в місцях позбавлення волі до Міхеіла Саакашвілі застосовувалася фізична сила, психологічний тиск та не надавалася належна медична допомога. Про це свідчать відеозаписи, розповсюджені в засобах масової інформації, а також висновки міжнародного медичного центру «Емпатія». За висновками лікарів, які проводять огляди Міхеіла Саакашвілі, відомо, що Військовий госпіталь в місті Горі не може повною мірою забезпечити проведення необхідного обстеження та надити той рівень лікування, який може отримати будь який громадянин, який не перебуває в місцях позбавлення волі. 

Хтось запитає, а чому, власне, ув’язнений має отримувати ту саму медичну допомогу, що й вільна людина? Відповідаю: це прямий обов’язок держави забезпечити ті ж стандарти медико-санітарного обслуговування, які існують у суспільстві («Мінімальні стандартні правила поводження з в'язнями» ООН).  Мова йде про безкоштовний доступ до необхідних медико-санітарних послуг без дискримінації за ознакою їхнього правового статусу. 

Отже, враховуючи обмежені медичні можливості Військового госпіталю в місті Горі, а крім цього і  безпосереднє упереджене ставлення Уряду Грузії до громадянина України Міхеіла Саакашвілі, відверто загрозливі заяви представників влади про його подальшу долю, застосування до нього катувань та фізичної сили працівниками пенітенціарних установ, сторона захисту наполягає на тому, щоб усі медичні обстеження та лікування Міхеіла Саакашвілі відбувались за участі незалежних кваліфікованих медичних спеціалістів.

Боротьба за життя

Я прямо заявляю, що події, які відбуваються щодо Міхеіла Саакашвілі, - безпрецедентні та грубі порушення його прав та законних інтересів, обмеження щодо питань справедливого суду та захисту, фальсифікація та підроблення доказів його вини, - приводять до висновку що подальше перебування нашого клієнта на території Грузії в будь-якій установі відбування покарань або цивільній лікарні створюють реальну загрозу його життю та здоров’ю. Те, у якому стані та яких умовах перебуває зараз Міхеіл Саакашвілі, позбавляє його права на належний особистий захист. У тому числі це стосується і застосування в лікуванні заспокійливих препаратів, які негативно впливають на реакцію та сприйняття дійсності.

Наразі це вже загальновідомий факт, що лікарі клініки у Руставі  прописали моєму клієнту високу дозу небезпечних психотропних препаратів, хоча у призначенні цих «ліків» не було жодної потреби. Більш того, особистий лікар Саакашвілі заявляв, що бачив в історії хвороби, що цю дозу збираються збільшити у 10 разів. Звісно, що після такої дози Саакашвілі б не зміг виступати у суді. У вищезгаданому міжнародному медичному центрі «Емпатія» зазначили, що наркотична речовина була прописана Саакашвілі помилково, хоча неналежне використання психотропних препаратів у пенітенціарному закладі можна оцінювати як фармакологічні тортури.

Та й це ще не все. Лікарі, які наразі здійснюють нагляд за станом здоров’я Міхеіла Саакашвілі, не надають ні йому, ні його родичам, ні його адвокатам документи, що змогли б підтвердити його стан та інформацію про застосовані методи лікування. Особистих лікарів не допускають до пацієнта. Зважаючи на стан  Міхеіла, на сьогодні дуже важливо здійснити якісну діагностику стану його здоров’я та визначити оптимальні протоколи лікування  за участі  незалежних  від влади Грузії лікарів з подальшою реабілітацією.

А відтак усі процедури щодо розслідування наявних кримінальних проваджень щодо Міхеіла Саакашвілі в Грузії, а також процедури розгляду існуючих кримінальних справ, мають бути зупиненими до моменту його остаточного видужання та лікування в одній із європейських країн, де може бути надана кваліфікована медична допомога.

Дорожня карта порятунку

Я неодноразово підкреслював, що ми намагатимемося робити цей процес максимально прозорим та відкритим, а тому після консультацій з моїм клієнтом, я готовий опублікувати наш подальший план дій.

Зважаючи, що влада Грузії відмовляється визнавати факт катувань над Саакашвілі, порушення його прав  на захист та  належну медичну допомогу вважаю за потрібне:

  • Створити незалежну міжнародну групу з лікарів-експертів з метою діагностування стану здоров’я Міхеіла. До цієї  групи мають увійти експерти з Грузії, України та інших країн з високим рівнем надання медичної допомоги (США, Ізраїль, Нідерланди, Німеччини тощо);
  • Поставити перед владою  Грузії питання про надання дозволу на проведення діагностичних процедур з метою визначення тяжкості захворювання та  стану здоров’я Саакашвілі в незалежній клініці за участі міжнародних лікарів-експертів. Зокрема, ми розглядаємо міжнародні клініки, а також Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова Національної Академії  Медичних Наук України;
  • Після визначення реального стану здоров’я та тяжкості захворювання за рекомендацією міжнародних лікарів призначити відповідне лікування та методи реабілітації;
  • На період проведення діагностичних процедур та експертизи тяжкості захворювання зупинити розслідування та судові  розгляди кримінальних справ, у яких Саакашвілі є обвинуваченим.

Чому це важливо? Річ у тім, що кожен має право захищати себе особисто, а також за допомогою адвоката. І незалежно від того, скільки адвокатів беруть участь у захисті, ключова роль все одно  відводиться саме обвинуваченому. Для нас дуже важливо, аби Міхеіл Саакашвілі міг себе захищати не під впливом медичних препаратів. Саме тому ми так активно наполягаємо на наданні медичної допомоги належної якості.

Окрім цього ми продовжуємо співпрацювати з представниками української влади у питаннях захисту громадянина України Міхеіла Саакашвілі. Мова йде про:

  • Міністерство юстиції України за напрямком підтримки існуючих скарг в ЄСПЛ;
  • Міністерство закордонних справ в частині комунікації з владою Грузії;
  • Омбудсмена;
  • Офіс Президента України.

Також наша команда розпочинає адвокаційну підтримку Міхеіла  перед міжнародними партнерами України за напрямками:

  • Політичні переслідування;
  • Неналежна медична допомога;
  • Порушення права на захист.

Отже, далі буде…

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА