08:00 24.11.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

росія вже закупає зброю не лише в Ірані, а й намагається домовитися із Суданом!

3 хв читати
росія вже закупає зброю не лише в Ірані, а й намагається домовитися із Суданом!

Ігор Жданов, міністр молоді і спорту України (2014-2019), член Ради засновників Всесвітньої антидопінгового агентства (ВАДА) (2020-2021)

 

У росії настільки зменшилися запаси високоточної зброї, артилерійських боєприпасів, що вона намагається закупити їх по всьому світові, в першу чергу, в країнах Близького Сходу та останнім часом і Африки (!).

Як відомо, донедавна закупки здійснювалися в Ірані, але його можливості з виробництва зброї можуть лише частково перекрити потреби армії агресора. Зараз росіяни активізували свої потуги і в інших країнах, які формально не є союзниками рф.

росія розуміє, що через власну високу токсичність, негативну реакцію світового співтовариства, пошук нових джерел та шляхів постачання зброї до рф необхідно проводити у максимально закритому режимі. Тому кремль напрацьовує такі рішення, які б по-перше, могли максимально заплутати Україну та наших західних партнерів, а по-друге, у разі  виявлення такої оборудки, дозволили б  продавцям озброєння  уникнути відповідальності та санкцій за продаж зброї рф.

Один із актуальних прикладів – постачання іранських дронів російській армії та намагання іранських офіційних осіб заперечити факт їх прямих поставок після початку широкомасштабної агресії росії проти України.

Інший спосіб – це проведення закупівель зброї «під чужим прапором». Так, росіяни можуть спробувати купувати боєприпаси, інше озброєння, видаючи себе за посередників, які купують зброю для України, або якоїсь третьої країни.

Останнім часом розширюється і географія можливих постачальників зброї. За інсайдерською інформацією, зараз росіяни намагаються шукати боєприпаси навіть в Африці, наприклад, в Судані (!). Нещодавно там перебувала офіційна російська делегація – зрозуміло, що не з візитом ввічливості. Не треба дивуватись, якщо після неї Судан відвідують торговці зброєю, які працюють на рф.

Хтось із читачів може із здивуванням запитати: що можна купити у Судані?

Насправді ця країна має потужну оборонну індустрію, зокрема в ній працює велика військово-промислова корпорація Military Industry Corporation, яка виробляє продукцію сумісну з системами, що стоять на озброєнні рф. Судан має потужні зв’язки з росією, як офіційні, що були напрацьовані ще з радянських часів, так і напівлегальні, які здійснюються через ПВК «Вагнер».

Але все таємне рано чи пізно стає публічним і відомим усьому світові.

Зараз Судан намагається повністю вийти з-під міжнародних санкцій, які були накладені на цю державу ще у 2018 році. Але якщо Судан продасть зброю росії, то про скасування санкцій можна забути на довгі роки. Виходячи із стратегічних міркувань, така оборудка явно не в національних інтересах цієї країни. З іншого боку, зняття санкцій стане набагато ближчим, якщо Судан скаже тверде «ні» постачанню зброї до країни агресора.

Україна та наші західні партнери повинні виступити єдиним фронтом проти нового озброєння росії. Нам необхідно об’єднати зусилля і можливості як дипломатів, так і розвідувальних органів аби не допустити такий сенарій розвитку подій.

Адже кожен новий боєприпас, кожна нова ракета, кожен новий дрон поставлений російській армії – це ще один удар окупантів по позиціям наших бійців, по мирних українських містах, по критичній інфраструктурі.

Це нові смерті, які ми можемо не допусти.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА