10:05 01.08.2023

Автор ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

ДП "Ліси України" створили для того, щоб знищити ліси України

5 хв читати
ДП "Ліси України" створили для того, щоб знищити ліси України

Володимир Борейко, еколог, директор Київського еколого-культурного центру

 

Створення гнізда корупції та лісового монополіста "ДП "Ліси України" нічого хорошого не віщує для українського лісу. Якщо говорити точніше – в українського лісу тепер немає майбутнього.

Ще будучи головою Держлісагентства України, Ю.Болоховець "со  товарищі" розробив проект нової постанови Кабміну “Деякі питання здійснення рубок в лісах України”.

Лісівники пропонували  майже повністю скасувати екологічні обмеження на санітарні рубки. Наприклад:

  • Дозволити проводити суцільні санітарні рубки у зонах рекреації нацпарків.
  • Дозволити суцільні санітарні рубки в лісах Карпат, де раніше вони були заборонені.
  • Дозволити вирубувати дерева, важливі для біорізноманіття.
  • Скасувати обмеження на загальний обсяг санітарних рубок. https://uncg.org.ua/vlada-proponuie-skasuvaty-ekolohichni-obmezhennia-na-rubky/

 

Українська влада неодноразово заявляла про плани проводити в лісах більше рубок. Про це постійно говорить голова  колишнього   Держлісагентства , а зараз генеральний директор ДП " Ліси Украіни" Юрій Болоховець.

На практиці маємо збільшення заготівлі в окремих областях. За травень-липень 2021 в Одеській області зрубали 169%, в Чернівецькій – 126%, у Вінницькій – 117% від показників аналогічного періоду 2021 року.

За нашими підрахунками в Україні за  останні 15 років ліс знищено вирубками на площі 800 тис. га, що становить 7,2 % від загальної лісової площі, і дорівнює приблизно Чернівецькій області. Тобто одну Чернівецьку область лісів лісники вирубали в Україні за 15 років.

Головним губителем українських лісів є не західноукраїнські лісгоспи, а житомирські. За нашими підрахунками, тут вирубано за 15 років 139 тис. га, що склало відповідно 11,8 % від загальної лісової площі Житомирської області.

Можна з великою ймовірністю очікувати, що рубки в Житомирській області ще більше зростуть. Тому що на чолі житомирських лісосводів ДП ​​"Ліси України" поставлено сумнозвісного Сохнюка.

Як стверджують активісти громадської організації "Відкрити ліс", на Житомирщині під дахом Житомирського обласного управліня лісового господарства  процвітали тіньові схеми, запроваджені на підконтрольних держпідприємствах. При цьому левова частка "лівих" доходів від продажу лісу сумою понад 1,5 млн доларів щомісяця осідала нібито в кишені пана Сахнюка, керівника Житомирського областного управління лісового господарства – за безпосереднього покровительства очільника Держлісагентства України Юрія Болоховця . А зараз цей Сахнюк вже очолів Столічний регіональний  офіс ДП " Ліси Украіни", і " керує "не тільки житомирськими лісниками, а ще і київськими.

Як нам повідомили наші джерела в надрах ДП "Ліси України", його керівник Болоховець, у манері гопників лихих 90-х, намагається зламати об коліно керівництво Міндовкілля України, щоб воно узгодило йому  його проект постанови Кабміну про посилення рубка в Карпатах. Поки що Міндовкілля тримається. У відповідь Болоховець почав блокувати створення нових заповідних територій.

З погляду здорового глузду логіка Болоховця не зрозуміла. Навіщо збільшувати рубання лісів і в так безлісій Україні,якщо ще до війни в Україні десь 30% деревини рубалося без жодних документів. Відповідно, ніякі податки за заготівлю та продаж такої деревини до бюджетів не йшли. Наскрізь корумпованим залишається й процес продажу “білої” деревини (занижені ціни, відкати й т.п), що також не надто прибутково для держави.

То чи не логічніше в умовах війни приділити максимальну увагу прозорості? Зробити “білою” ту деревину, яка й так рубається, а не фокусуватися лише на серйозному збільшенні обсягів рубок? 

Однак цього зроблено не буде. Оскільки корупція, потурання браконьєрству, обман і саботаж створення нових об’єктів природно-заповідного фонду – відмінні риси діяльності Держлісагентства України, ДП “Ліси України” та багатьох їхніх структур.

Сучасна лісова мафія, яка прийшла до керівництва лісовим господарством України, не може жити без корупції та браконьєрства.

Болоховець любить розповідати, що ДП “Ліси України” постійно збільшує посадку лісу. Однак це лукавство. Насправді вони садять не ліс, а лише молоді саджанці, які ще можуть згоріти від пожеж, загинуть від посухи чи шкідливих комах. А от рубають вони 100-літні дерева. Тому заміна зовсім не рівноцінна.Це все одно що живу жінку поміняти на гумову ляльку.

 

Лісгоспи поставлені в катастрофічне становище, вони обкладені даниною, вони мають перераховувати до ДП "Ліси України" близько 30% своєї виручки.

Тому зараз  вони або луснуть, або повинні масово і незаконно рубати ліс, щоб якось вижити.

До речі, Санітарні правила в лісах України, розроблені лісниками та затверджені Кабміном, якраз дозволяють значно розширювати комерційну рубку лісу під прикриттям боротьби із "сухостоєм" чи "короїдами". А контролю за їх виконанням зараз немає жодного, бо робота екоінспекції у період військового стану закрита.

Тому український ліс тепер не має майбутнього. Він практично весь буде знищений ДП "Ліси України". Якщо цю контору негайно не закрити, а Болоховця не притягнути до відповідальності.

Історія зі створенням держкомпанії у лісовій галузі перегукується з попереднім досвідом українського уряду. У часи Януковича-Азарова схожа реформа була проведена у галузі конярства. На початку лютого 2011-го Міністерство аграрної політики та продовольства приєднало 18 державних кінних підприємств як філії до новоствореного державного підприємства "Конярство України".

Вже через п’ять років, як з’ясували журналісти-розслідувачі, судовий реєстр містив купу кримінальних проваджень щодо сумнівних земельних угод "конярів". Станом на середину 2018 року "Конярство України" мало понад 18 млн грн податкового боргу і втратило понад 43 млн грн оплати за реалізовану сільгосппродукцію за заниженими цінами.

У 2020 році Служба безпеки України підвела риску у цій "реформаторській" афері: було задокументовано механізм доведення до фіктивного банкрутства цілої галузі. Внаслідок оборудки зловмисники планували заволодіти 14-ма цілісними майновими комплексами.

"Чому ми постійно наступаємо на одні й ті ж граблі? Вже маємо негативний досвід об’єднання під одним дахом галузей – держпідприємства "Конярство України", "Укрспирт"… Це не призвело ні до чого, окрім збитків та знищення цілих галузей економіки. У "Конярстві" дохнуть коні, а спиртові заводи розкрадені… Тепер дійшла черга до лісового господарства?" – резюмує нардепка і членкиня колегії Держагентства лісових ресурсів Ольга Василевська-Смаглюк   

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Між війнами в Україні та Ізраїлі, чи все ще може Америка захистити Тайвань?

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА