09:50 28.09.2023

Автор ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

За 10 років у Києві знищено  700 га київських парків

5 хв читати
За 10 років у Києві знищено  700 га київських парків

Володимир Борейко, еколог

 

У червні 2021 року соціологічна група Gradus провела соціологічні дослідження киян з метою з’ясувати їхнє ставлення до знищення зелених зон і водойм столиці.

Виявилося, що одна третина - 29 % опитаних вважає, що зелених зон стало більше, одна третина - 29 % вважає, що їх кількість без змін, і лише трохи більше однієї третини опитаних – 34 % опитаних вважає, що зелених насаджень стало менше.

Як ми бачимо, кияни ведуться на вмілу брехню та маніпуляцію київської влади щодо зелених зон Києва. Замість того, щоб реально захищати зелені зони та водоймища міста від забудови, влада Києва піариться на їхній гламуризації, яка насправді дуже шкодить біорізномаїттю, боротьбі з глобальним потеплінням та очищенню київського повітря. Однак завдяки гламуризації у недалекої в інтелектуальному відношенні частини киян створюється хибне враження, що влада піклується про зелені зони та озера Києва. Насправді вони масово знищуються забудовниками.

Ось переконливий приклад.

Київський еколого-культурний центр  здійснив дослідження зміни площ київських парків за останні 10 років. Для цього ми вивчили динаміку зміни площі 63 київських парків (а всього їх у Києві 128) з 2013року по 2023 рік. Результати виявилися дуже вражаючими. Виявилося, що практично у кожному третьому парку площа зеленої зони зменшилась. З 63 парків площа зелених зон зменшилась у 26 парків на 367, 74 га. При цьому у 6 парках площа зменшилася практично в 2 і більше разів! Це відомі київські парки – Покол, Теремки, Наталка, Моряков, Прибережний та ДШК.

Так, якщо парк Покол у 2013 р. займав площу 73,03 га, то до 2023 р. – вже 49, 9 га. Парк Наталка у 2013 р. мав площу 118 га, то на 2023 р. – всього 42, 37 га, парк Прибережний у 2013 р. мав площу 46,4 га, а до 2023 р. – всього 7, 5 га. Щось ці цифри не в’яжуться із заявами київської влади, що зелені зони у Києві під надійною охороною.

Якщо ж екстраполювати отриману цифру скорочення площі досліджуваних київських парків на всі 128 парків, то вийде, що за останні 10 років київські парки скоротили свою площу більше ніж на  700 га!

Як свідчать наші дослідження, зелені зони парків віддаються під будівництво ресторанів, церков, парковок.

Дуже свіжі факти. У 2022 році під незаконне будівництво військового кладовища Київрада віддала парки Бабин Яр та Лиса гора (і лише київська громадськість їх врятувала від неминучого знищення).

Інший приклад. Як ми вже писали вище, парк Покол у Голосіївському районі за останні 10 років зменшився з 73,03 га до 49,9 га. У відторгнутій його частині незаконно споруджено житловий комплекс "Світлопарк". Але й цього виявилося забудовникам мало. Відповідно до міської програми використання та охорони земель міста Києва на 2019-2021 роки , затвердженої Київрадою  у 2018 році, Київський інститут земельних відносин змінив цільове призначення 41 га парку Покол (кадастровий номер 90:019:0052) із зеленої зони на територію для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення. Тобто для ресторанів, боулінг-клубів та іншого розважання для декотрих  особистостей. І таких волаючих прикладів знищення міських парків у Києві можна навести безліч.

І це що стосується парків, тобто територій зелених зон Києва, які мають хоч якийсь ступінь захисту. Вони виділені в натурі, перебувають на обліку у землекористувачів.

Але ще гірша ситуація з тими зеленими зонами, які не мають землекористувачів, не виділені і по суті зеленими зонами офіційно не вважаються. Тут панує повне свавілля. Вони повністю віддані на відкуп забудовникам. І немає жодного контролю взагалі.

Ось приклади. Урочище Циганщина площею 18 га у Голосіївському районі. Являє собою залісну балку та діброву. Але за міським кадастром це земля виділена під землі забудови. На неї претендують забудовники, як ми вважаємо, пов’язані з іменами київських олігархів-забудовників Хмельницького, Іванова та такого собі Віктора Глеби, що приєднався до них. Або весь у зелені Галерний острів площею 45 га, красиво обрамлений озерами Ерік та Миколайчик.

У 2007-2008 роках острів Київрада передала  в оренду під забудову ТОВ "Галерна затока", також, як ми вважаємо,  пов’язана з іменами тих же забудовників-олігархів Хмельницького, Іванова . Зараз Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) почав до них позиватися, щоб урятувати Галерний острів та його дику природу від знищення.

Така ж огидна історія відбувається у Києві  з водоймами, третина з яких вже постраждала від забудови.

Що ж потрібно зробити, щоб захистити парки Києва від забудовників? На даний час є тільки один ефективний спосіб - заповідати їх. Наприклад, парк Нивки, Маріїінський парк, парк КПІ зберегли свою зелену площу виключно завдяки заповідному статусу.

Проте київська влада не надає у цьому реальної підтримки. Навіть навпаки. Конкретний приклад – голова Земельної комісії Київради, член фракції "Удар" депутат Київради Михайло Терентьєв, який всіляко блокує створення нових заповідних територій у Києві для забудовників. Це стосується і заповідання озера Вирлиця та створення заповідного об’єкту в урочищі Циганщина. Депутат Київради, також член фракції "Удар" та член Екологічної комісії Київради Юлія Лимар також усіляко намагається гальмувати проходження на Екологічній комісії заповідних об’єктів.

Як ми вважаємо, вони виконують замовлення забудовників недопустити заповідання зелених зон та водойм Києва. Усього ж у Київраді, за нашими даними, із 120 депутатів близько 80 представляють забудовників та їхніх лобістів. Найбільше їх перебуває у фракції Кличка “Удар”. Забудовники є серед замів Кличка – наприклад, Вячеслав Непоп.

Все це веде до того, що забудовники перетворюють колись зелений Київ на бетонні джунглі, де неможливо буде жити.

 

 

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА