17:12 01.02.2018

"Драгон Капітал" прогнозує 29,5 грн/$1 на кінець 2018 року за умови траншу МВФ

2 хв читати
"Драгон Капітал" прогнозує 29,5 грн/$1 на кінець 2018 року за умови траншу МВФ

"Драгон Капітал" прогнозує 29,5 грн/$1 на кінець 2018 року Продовження фінансової співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2018 році дасть змогу Україні зберегти валютно-курсову стабільність, зокрема, на кінець поточного року курс гривні становитиме близько 29,5 грн/$1, такий прогноз дав засновник інвестиційної компанії "Драгон Капітал" (Київ), президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Томаш Фіала.

"Чекаємо на кінець 2018 року 29,5 грн/$1, на кінець 2019 року - $30,5 грн/$1", - сказав він під час традиційного обговорення макропрогнозу Європейської бізнес асоціації на рік у Києві в четвер.

"Без грошей МВФ може бути, звісно, гірше, набагато гірше", - додав Т.Фіала.

Він зазначив, що на сьогодні з урахуванням сприятливої кон'юнктури Україна може позичити на ринку близько $2 млрд і без відновлення фінансування за програмою МВФ, проте це буде дорожче і не вирішує всіх проблем, що стоять перед країною у зв'язку з виплатою $10 млрд цього і наступного року, коли в країні відбудуться президентські та парламентські вибори.

Президент ЄБА зазначив, що за міжнародних резервів $18,8 млрд на кінець поточного року Україна винна $12 млрд МВФ і $3 млрд за єврооблігаціями під гарантії США. Окрім того, більше ніж $3 млрд було отримано останніми роками від ЄС та $3 млрд від Світового банку, що свідчить про критичну важливість міжнародної фінансової підтримки для України, наголосив Т.Фіала.

Коментуючи поточну ситуацію на валютному ринку, він висловив думку, що пік традиційного для останніх років зниження курсу гривні на початку року вже пройдено і тепер відбуватиметься поступове її зміцнення до літа, яке восени зміниться також вже традиційним сезонним послабленням.

Голова "Драгон Капітал" також додав, що зниження курсу долара до основних валют є позитивним для України, оскільки підтримує її конкурентоспроможність на світових ринках.

Як повідомлялося, курс гривні знизився з 28,067 грн/$1 на початок цього року до 28,876 грн/$1 на 23 січня, після чого з його підтримкою на ринок вийшов Нацбанк. Проте вже на початок лютого курс зміцнився до 27,843 грн/$1, і Нацбанк уже купував валюту на ринку.

Мінфін і Нацбанк розраховують, що черговий транш кредиту МВФ буде отримано в другому кварталі 2018 року, що створить також хороші умови для випуску суверенних єврооблігацій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА