10:23 31.12.2020

"Драгон-Капітал" з екс-главою Альфа Банку (Київ) Світеком купують Юнекс Банк у "Смарт-Холдингу"

3 хв читати
"Драгон-Капітал" з екс-главою Альфа Банку (Київ) Світеком купують Юнекс Банк у "Смарт-Холдингу"

Інвестгрупа "Драгон-Капітал" (Dragon Capital) Томаша Фіали спільно з екс-головою правління Альфа Банку (Київ) Іваном Світеком підписали договір про купівлю "Юнекс Банку" зі "Смарт-Холдингом" (Smart Holding) Вадима Новинського.

"Сторони планують закрити угоду впродовж першого кварталу 2021 року. Наразі документи проходять узгодження в НБУ. Антимонопольний комітет України вже схвалив угоду", - йдеться в релізі "Смарт-Холдингу" в четвер.

Згідно з ним, сторонами договору стали: від Smart Holding - компанія Withine Investments LTD (Кіпр), від Dragon Capital - Dragon Capital Investments Limited (Кіпр), що бере участь в угоді разом зі Світеком.

Сума угоди не розголошується.

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня 2020 року за розміром загальних активів Юнекс Банк посідав 64-те місце (796,83 млн грн) серед 74 банків, що діяли в країні.

Банк завершив 9 місяців 2020 року з чистим збитком 22,97 млн грн, що в 3,8 разу перевищує збиток за аналогічний період минулого року, зокрема, в третьому кварталі чистий збиток становив 14,67 млн грн проти 1,41 млн грн у третьому кварталі минулого року.

Чистий процентний дохід банку за 9 міс. цього року скоротився на 14,8% - до 68,07 млн грн, а чистий комісійний - на 21,2%, до 19,3 млн грн.

У релізі уточнюється, що Withine Investments LTD (Кіпр) володіє 100% акцій Юнекс Банку, а 100% акцій Withine Investments, у свою чергу, належить Smart Investments (CY) Ltd, власником якої є народний депутат Новинський.

Як повідомлялося, Dragon Capital спільно зі Світеком наприкінці минулого року уклали з польським Getin Holding угоду за умови виконання низки вимог про продаж 100% акцій Ідея Банку і 100% ТОВ "Нью Фінанс Сервіс" (НФС, Київ). Згідно з даними Нацбанку України, на 1 січня 2020 року за розміром загальних активів (7,879 млрд грн) Ідея Банк посідав 24-те місце серед 75 банків, що діяли в країні.

Ціна купівлі Ідея Банку в EUR була еквівалентна 1,368 млрд грн мінус сума дивідендів до закриття угоди й ціна 100% участі в НФС близько 5 млн грн. Угода отримала схвалення в АМКУ, проте була розірвана, оскільки сторони не змогли погодити її комерційні умови у встановлений договором термін. Світек у тій угоді планував придбати 12,07% акцій.

"Причиною цього стала, переважно, економічна криза, спричинена поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні та світі, що істотно вплинула на потенційні ризики, пов'язані з завершенням угоди", - коментувала тоді прес-служба Dragon Capital.

Smart Holding - одна з найбільших промислово-інвестиційних груп України, активи якої зосереджені в галузях гірничо-металургійного і нафтогазового комплексів, сільського господарства, суднобудування та нерухомості.

Dragon Capital - одна з найбільших інвестгруп в Україні, яка працює у сфері прямих інвестицій і фінансових послуг, надаючи повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА