19:39 31.10.2019

Гончарук вітає прийняття Радою в 2-му читанні законопроекту про анбандлінг

2 хв читати
Гончарук вітає прийняття Радою в 2-му читанні законопроекту про анбандлінг

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук вітає прийняття Верховною Радою у другому читанні законопроекту №2239-1 про відділення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу.

"Нарешті ми відокремили транспортування природного газу від його видобутку та постачання. Це надважливо, бо анбандлінг - це в першу чергу впровадження європейських газових правил", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Гончарук також акцентував увагу на тому, що українська газотранспортна система залишається в 100% власності держави.

"Анбандлінг означає залучення інвестицій в українську ГТС і створення незалежного оператора в повній відповідності до європейського законодавства. Більше того, прийнятий законопроект є виконанням міжнародних зобов'язань України. Це гарантує енергетичну безпеку Європи, посилює нашу стійкість на міжнародній арені", - додав прем'єр-міністр.

Як повідомлялося, 31 жовтня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №2239-1, необхідний для відділення від НАК "Нафтогаз України" діяльності з транспортування природного газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) і створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "МГУ", 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Мінфіну. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

Новий оператор зможе повноцінно запрацювати з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакету, що відкриває дорогу для укладення нового транзитного договору у відповідності з європейськими правилами. Чинний 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" спливає 1 січня 2020 року

ГТС України має загальну протяжність газопроводів майже 38 тис. км. До неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА