17:40 12.02.2021

В Україні стартував процес зміцнення президентської вертикалі - політолог

2 хв читати
В Україні стартував процес зміцнення президентської вертикалі - політолог

Зміцнення президентської вертикалі в Україні відбувається шляхом кадрової чистки команди президента Володимира Зеленського, блокування телеканалів і послаблення ролі уряду, вважає політолог і директор "Інституту глобальних стратегій" Вадим Карасьов.

"Перший етап у цьому процесі - кадрова прочистка команди Зеленського, іншими словами, санітарія. Розпочалося це з виключення Дубінського. По-друге, з блокування "бліцкригом" каналів Тараса Козака, причому так, що ніхто не встиг отямитися і сформувати протестну відповідь", - сказав Карасьов у п'ятницю на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" на тему "Чим закінчиться соціально-політичне загострення - зміною уряду чи достроковими виборами парламенту?".

Він додав, що вагому роль відіграє і "незміцнення уряду", а також "фігура голови Верховної Ради Дмитра Разумкова".

"До цього ж кейсу входить і Разумков, тому що є невдоволення спікером, є вимога, щоб він був абсолютно лояльний команді президента і був вбудований у неї та її дисципліну. Це все призводить до того, що чутки про можливу заміну Разумкова небезпідставні", - припустив політолог.

За його словами, "на голову Верховної Ради в особі Дмитра Разумкова вже мають види багато політичних гравців, які або невдоволені своєю ситуацією, або невдоволені тим, що їхні очікування про те, що влада в Україні незабаром "розсиплеться", не реалізується, а отже, це багатьом не подобається".

"Звісно, є труднощі з тим, як відставити Разумкова, враховуючи, що у Верховній Раді є сили, які не зацікавлені, щоб головою Верховної Ради був Стефанчук, абсолютно вбудований у дисциплінарну команду Зеленського. Але якщо поставити жорстко питання, то заміна Разумкова на Стефанчука можлива, але поки що вирішили поставити на паузу і подивитися: чи витримає цей випробувальний термін Разумков. Ну, і треба розуміти, що він прийшов у велику політику разом із Зеленським, який його привів, зробив головою парламенту. Тому, напевно, очікують лояльності у відповідь, вдячності від Разумкова", - роз'яснив політолог.

"Проблема не в тому, залишиться він (Разумков - ІФ) спікером чи ні. Це тенденція, яка означає, що не потерплять у команді Зеленського автономної гри та інтересів. Або ти в команді, або ні", - підсумував Карасьов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА