16:38 01.10.2021

Нестача голосів за відставку Разумкова стане ударом по позиції президента та монолітності фракції "Слуга народу" - політолог

2 хв читати

Київ. 1 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Відсутність достатньої кількості голосів за відставку спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова стане ударом по позиції президента України та монолітності фракції "Слуга народу", вважає доктор політичних наук Ігор Петренко.

"З юридичної точки зору щодо ситуації з Разумковим є нюанси. В регламенті є перелік підстав, за якими може бути відкликаний спікер. Найімовірніше, це питання незадоволення його роботою. Це потрібно буде також обґрунтувати. Цей процес не буде простим і легким, але, якщо вже взялися за підписні листи, то, ймовірно, вже є і голоси. Але, якщо не зможуть проголосувати, то це буде удар по позиції президента і по питанню монолітності його партії", - сказав Петренко на круглому столі на тему "Уроки для партій в Україні, представлені виборами в Німеччині та Росії", проведеному в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна".

За словами директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, обговорення майбутнього процесу голосування за відставку Разумкова на виїзному засіданні фракції "Слуг народу" у Трускавці стане лише другорядним завданням.

"Засідання в Трускавці - це вже не керована більшість. І справа навіть не у знятті Разумкова. Там будуть підписи. Так роблять, коли хочуть натиснути на людину - її закривають і вона змушена підписувати той чи інший документ. Депутатів прив'язуватимуть політичним негативом та рішеннями цієї монобільшості, щоб ніхто з них не вирвався", - сказав Небоженко.

"Наразі завдання Офісу президента визначити, хто увійде до списків, а хто взагалі зникне зі "Слуг народу", а хто піде у "мажоритарники", - додав він.

Як зазначив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, "спроба відродити мажоритарну виборчу модель стане кроком назад".

"Це буде шлях до фабрикації більшості. У такому випадку розмивається принцип політичної відповідальності. Навіщо "Слугам народу", коли є монобільшість, ще брати собі на голосування, підстрахуватися іншими партіями, як "Довіра", "За майбутнє". Якщо у вас не вистачає голосів - розбирайтеся всередині, чому у вас з'явилися внутрішні дисиденти. Значить у вас немає справжньої партії", - сказав Карасьов.

На думку політичного експерта Костянтина Матвієнка, у партії "Слуга народу" відсутня будь-яка стратегічна політична громадська соціальна мета. "Виникають ініціативи на кшталт президентського університету, висадки мільйона дерев та інших епатажних пропозицій. Засідання в Трускавці, інтриги щодо Разумкова - вони дають прекрасні сюжети, за якими можна знімати телесеріал, але у них абсолютно немає зусиль щодо партійного будівництва. Вони не працюють із громадянським активом, а зосереджені лише на зовнішній показовій стороні політики", - сказав експерт.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=IpuK_wwhcBw

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА