14:18 27.08.2021

Протягом 30 років Україна мала сприятливу геополітичну ситуацію - політолог

3 хв читати

Київ. 27 серпня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Протягом 30 років незалежності Україна мала сприятливу геополітичну ситуацію, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Мені здається, ці 30 років у нас була сприятлива геополітична ситуація. І у мене немає впевненості, що наступні 30 років будуть такими самими сприятливими... Ми часто критикуємо зовнішнє управління, але якщо не буде цього впливу з точки зору дотримання демократичних прав і свобод, гуманітарної політики, то це не найкращий варіант. Тому що в умовах, коли слабшає вплив ліберальної гегемонії, у багатьох країн виникає спокуса перейти або шукати внутрішні джерела виживання, розвитку та безпеки. У найгіршому варіанті може відбутися перехід на автократичний або авторитарний режими", - сказав Карасьов під час засідання круглого столу на тему "Тридцята річниця незалежності. Що показало святкування - внутрішній і зовнішній виміри", яке відбулося в агентстві "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

У свою чергу директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко звернув увагу на те, що в Україні за 30 років дозріли два важливих "висхідних і перспективних" фактори - армія та українство.

"Вони ще не знають про свою соціокультурну та політичну роль. Під соціокультурною роллю я маю на увазі виникнення нових і абсолютно дивовижних для української самосвідомості таких цінностей, як гордість за країну... І я гадаю, що українська армія, набираючи сили, скоро стане одним із провідних інструментів. Друге - це таке розмите соціокультурне поняття як українство. Майже 60% населення України прийняло історію України, українську культуру та українську мову як певну єдність і головні свої цінності", - пояснив Небоженко.

При цьому він наголосив, що найбільшим недоліком українства є його розрив із моральними цінностями.

"На сьогодні люди у вишиванках, із прекрасним знанням української мови, з лампадками в руках можуть бути такими злодіями, що іншим навіть і не снилося. Ось це велика проблема - відсутність морального стрижня в українстві", - додав експерт.

Водночас Небоженко зазначив, що фактором, що стримує Україну в її розвитку, є олігархат, із яким "підписує договір кожен новий президент", у той час, як інститут президента "у нас повністю себе не виправдав і виявився не джерелом реформ, стабілізації та зміцнення української влади, а перетворився у найбільше гальмо української політичної реформи".

На думку політолога Тараса Загороднього, головний підсумок 30-річчя незалежності України полягає у створенні політичної нації.

"Уже є дух нації, є одухотворені люди, які цінують незалежність, український прапор, український гімн і, зокрема, українську мову. Але питання в тому, куди піде цей дух далі. Я вважаю, що концентрація має бути навколо модернізації країни", - зазначив Загородній.

Він також переконаний, що Україні необхідно долати комплекс меншовартості та провінційності, оскільки "наша армія показала, що вона здатна захищати країну і вона протистоїть Росії, яку просто всі бояться в Європі".

З іншого боку, політичний експерт Костянтин Матвієнко акцентував на тому, що Україні необхідно ухвалити нову Конституцію.

"Як на мене, нові парламентські вибори мають відбуватися з програмами партій, які являють собою нову Конституцію. Нашій Конституції 25 років: в ній є і позитивні, і негативні моменти. Ми багато шишок вже набили з цією Конституцією, але завдяки їй два Майдани відбулися і змінність влади: коли Зеленський змінив Порошенка, в цьому для суспільства був позитив, з точки зору динаміки політичних процесів. Але загалом я згоден з тим, що Україна завертає до застою. Тому повертаючись до нового суспільного ладу, нам потрібна нова модерна Конституція", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Аграрна цифрова революція: машини зі штучним інтелектом на українських полях - з точністю до рослини

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА