09:48 12.03.2013

Кочнєва залишить Сирію після відновлення документів і спілкування з місцевою владою - родич

2 хв читати

Українка Анхар Кочнєва, яку утримували в полоні сирійські повстанці, має намір залишити Сирію після відновлення документів і спілкування з місцевою владою стосовно деталей того, що трапилося.

"Додому вона збирається, але поки що залагоджує питання із сирійською владою. Крім того, вона має відновити документи", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок родич А.Кочнєвої Дмитро Астафуров.

Він додав, що МЗС України пообіцяло сприяти у вирішенні питань, пов'язаних з оформленням документів.

Куди саме вирушить А.Кочнєва, її родич не уточнив, оскільки в Одесі перебуває її мама, а в Москві - дитина. Тому, за його словами, поки що незрозуміло, куди поїде А.Кочнєва.

"Почувається вона порівняно задовільно, її здоров'я погіршилося, оскільки не було нормального харчування, сну й умов", - сказав Д.Астафуров.

Крім того, за його словами, втекла А.Кочнєва сама, ніхто їй у цьому не сприяв.

Як повідомлялося, громадянку України А.Кочнєву викрали в Сирії в жовтні 2012 року бойовики з так званої Вільної сирійської армії. Викрадачі журналістки погрожували вбити її, якщо не буде виконано їхні вимоги про викуп у розмірі $50 млн. У січні повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до $300 тис.

31 січня 2013 року міністр закордонних справ України Леонід Кожара повідомив журналістам, що передав формальний запит Києва про сприяння ЄС у звільненні українських заручників у Лівії та журналістки А.Кочнєвої. ЄС, у свою чергу, пообіцяв підключитися до врегулювання ситуації зі звільненням українки.

Родичі викраденої українки з посиланням на слова повстанців стверджували, що МЗС України не проводить переговорів про звільнення А.Кочнєвої. За їхніми словами, викрадачі були згодні обговорити ті умови, які висуне українська сторона, однак зовнішньополітичне відомство всіляко ігнорувало переговорний процес. Крім того, викрадачі змінили й фінансові вимоги для звільнення українки та були готові розглянути будь-які варіанти, запропоновані українською стороною.

У свою чергу МЗС спростувало інформацію про те, що переговори щодо звільнення викраденої українки не проводяться. У відомстві неодноразово наголошували, що не бажають озвучувати деталей переговорів, щоб не нашкодити самій викраденій.

11 березня родич А.Кочнєвої повідомив, що вона в понеділок втекла й уже перебуває в Дамаску.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА