14:53 19.03.2013

Кочнєва має намір вимагати в судах компенсації від осіб, які заявляли про її причетність до незаконних дій у Сирії

2 хв читати

Українка Анхар Кочнєва має намір вимагати в міжнародних судах компенсації від осіб, які заявляли про її причетність до незаконних дій на території Сирії.

"Я планую знайти в Європі адвоката. Тобто цей товариш Джордж Сабра (голова Коаліції опозиційних сил Сирії - ІФ), я на нього маю намір подати до суду і просити 50 млн доларів, тому що він заявив, що доведено якусь мою провину", - сказала вона на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Вона стверджує, що доказів її провини немає, а за наклеп винні мають відповідати. А.Кочнєва не виключила, що звернення може бути подане до Європейського суду з прав людини.

Крім того, українка розповіла подробиці свого викрадення повстанцями, перебування і звільнення з полону. Зокрема, за її словами, її викрали бойовики, перевдягнуті у форму сирійської армії, утримували спочатку в себе, а потім перевезли до міста поблизу ліванського кордону. Незабаром викрадачі організували відеозйомку А.Кочнєвої, під час якої змусили повідомити про те, що вона працює на російські спецслужби.

"Вони мене змусили сказати, що я була 26 вересня в Генштабі, перекладала якусь важливу нараду", - сказала вона, наголосивши, що є докази (відеозйомка) того, що цього дня вона працювала "зовні", не в Генштабі.

Щодо зусиль українських дипломатів, то А.Кочнєва позитивно оцінює їхню роботу. За її словами, переговори ускладнювало те, що бойовики, які її утримували в полоні, постійно змінювали свої вимоги.

У середу А.Кочнєва планує поїхати до Москви до дочки та друзів, а через два тижні - знову повернутися до Сирії та продовжувати свою активну діяльність.

Українка зазначила, що після того, як вийшла на волю після п'ятимісячного полону, побачила, що ситуація в Сирії суттєво погіршилася - повстанці більше озброєні, зруйновано будівлі, розкрадено заводи та підприємства.

"Ті, хто найбільше кричить про те, що в Сирії якісь свобода і демократія, - це люди, які або давно не бували в Сирії, або ті, хто добре знає, що там відбувається, але їм заплачено гроші", - сказав А.Кочнєва.

Як повідомлялося, громадянку України А.Кочнєву викрали в Сирії в жовтні 2012 року бойовики з так званої Вільної сирійської армії. Викрадачі журналістки погрожували вбити її, якщо не буде виконано їхні вимоги про викуп у розмірі $50 млн. Вже на початку 2013 року повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до $300 тис.

11 березня стало відомо, що А.Кочнєва втекла з полону і за сприяння українських дипломатів 17 березня вже приїхала до Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА