13:16 12.03.2013

Українка Кочнєва заявляє, що повстанці змусили її говорити про співпрацю з російськими спецслужбами

3 хв читати

Українка Анхар Кочнєва, яка перебувала в полоні в сирійських повстанців, має намір відвідати Росію, де живе її дитина, а відтак знову повернутися до Дамаска.

В інтерв'ю газеті "Комсомольская правда в Украине", опублікованому 12 березня поточного року, вона розповіла подробиці свого викрадення, перебування в полоні та втечі.

За її словами, біля міста Хомса озброєні люди на автостраді зупинили таксі, в якому їхала А.Кочнєва, нібито для перевірки документів. "На нас наставили зброю. Водія і ще одного пасажира запхали в багажник, а мене, слава Богу, ні. Й повезли нас кудись, привезли, там були якісь бандити", - розповіла українка.

Відповідаючи на запитання про відеоролик, де А.Кочнєва зізнається, що працює на російські спецслужби, вона сказала: "Мене примушували говорити, що я прибула до Сирії за завданням російської розвідки, що я тут головний перекладач Міністерства оборони. Примушували погрозами".

Українка також розповіла, що утримували її в Хомсі неподалік ліванського кордону. "Будинки, фазенди, дачки. Перші 40 днів було нормально, а потім як у матроса Железняка - "караул втомився". Мене охороняє людина з чотирма класами освіти, з яких два - це дитячий садок фактично. Йому погано - він на мене кричить, він у мене тази залізні кидав, ображав постійно", - повідомила А.Кочнєва.

За словами українки, через дві з половиною доби після викрадення її забрав начальник опозиційного Генштабу, який нібито збирався її врятувати. "Він мені говорив, що він мене охороняє, що скрізь блокпости. Що він хоче мене врятувати. А насправді він мені брехав … що він хоче мене відпустити, але я чула, що він казав іншому: ми от за неї, можливо, кілька мільйонів отримаємо і купимо зброю", - розповіла А.Кочнєва.

Вона додала, що мешкала в кімнаті з розбитими шибками, тому тепер має проблеми з нирками й дихальною системою.

Розповідаючи про втечу, А.Кочнєва зазначила, що готувалася до цього кілька днів. "Готувалася я кілька днів. Кілька днів думала, що хтось мені допоможе. Але той чоловік, який мав допомогти, він не знайшов, мабуть, мій дім - ми з ним не зустрілися, і я все зробила сама. Тобто, я просто вийшла з будинку, пройшла повз їхній блокпост, який був за три метри від моїх дверей", - розповіла вона.

Вона додала, що пройшла 15 км приблизно за годину сорок і вийшла в село, жителі якого й допомогли їй тікати далі.

Розповідаючи про свої подальші плани, А.Кочнєва повідомила, що має намір поїхати до Москви, а потім знову повернутися до Сирії. "Потім я, мабуть, приїду до Москви. Мені до лікарів треба, в мене дитина там. А потім до Дамаска назад", - сказала вона.

Як повідомлялося, громадянку України А.Кочнєву викрали в Сирії в жовтні 2012 року бойовики з так званої Вільної сирійської армії. Викрадачі журналістки погрожували розправитися з нею, якщо не буде виконано їхні вимоги про викуп у розмірі $50 млн. Уже на початку 2013 року повстанці повідомили родичам викраденої, що готові знизити суму викупу до $300 тис.

11 березня родич А.Кочнєвої повідомив, що вона 11 березня втекла й уже перебуває в Дамаску.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчими днями в Україні тепло, вдень до 21-26°

Генштаб ЗСУ: на Харківському напрямку противник активних дій не проводив

Генштаб ЗСУ: За добу відбулося 110 бойових зіткнень, втрати ворога сягнули близько 1210 осіб, знищено морський тральщик "Ковровець"

Обмеження електроенергії 19 травня поки що не плануються - Міненерго

У Черкаській області вночі збито два ударні безпілотники, без постраждалих і руйнувань - ОВА

Окупанти обстріляли село на Харківщині, двоє мирних жителів загинули, п'ятеро поранені

Армія РФ прагне захопити Вовчанськ для створення плацдарму з підготовки другого етапу наступу в Харківській області - ISW

Сили ППО за ніч знищили 24 дрони-камікадзе в південних регіонах, 20 із них - в Одеській області

За добу на Харківщині одна загибла та 11 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів - Синєгубов

Російська армія найближчим часом має намір тиснути по всій лінії фронту - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА