17:39 28.01.2014

Ставицький планує обговорити будівництво 3-го та 4-го блоків ХАЕС із керівництвом "Росатома" цього тижня

2 хв читати

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький планує обговорити питання будівництва блоків №3 і №4 Хмельницької АЕС із керівництвом компанії "Росатом" цього тижня в Москві.

"Цього тижня я вирушаю до Москви, де у мене буде зустріч із колегою - керівником "Росатома". Ми вже перейдемо до розгляду практичних питань, що стосуються відкриття інвестицій, підписання кредитної угоди та безпосередньо будівництва цих об'єктів (блоків №3 і №4 Хмельницької АЕС - ІФ)", - сказав він в ефірі телеканалу "Рада" у вівторок.

Е.Ставицький додав, що на зустрічі також обговорюватимуться питання будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в Україні.

Як повідомлялося, на початку січня урядовий уповноважений із питань співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян назвав серед можливих великих енергопроектів в Україні з російським фінансуванням завершення будівництва енергоблоків №3 і №4 ХАЕС за російськими проектами, будівництво заводу ядерного палива та будівництво ГЕС та ГАЕС.

За його словами, таких домовленостей було досягнуто під час засідання українсько-російської міждержавної комісії в грудні 2013 року. Він оцінив суму кредитів у $6 млрд.

Україна та РФ 9 червня 2010 року підписали міжурядову угоду про співпрацю в спорудженні 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Документ передбачає, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва та введення в експлуатацію блоків.

На початку жовтня 2010 року Сбербанк Росії повідомив "Енергоатому" про готовність надати кредит на $1 млрд на проведення першочергових робіт після завершення будівництва 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС терміном на три роки під державні гарантії. При цьому для отримання кредиту українська сторона має вкласти в проект не менше ніж 15% вартості.

У початкових пропозиціях російської сторони щодо кредитування проекту будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС йшлося про залучення державного, а не комерційного кредиту, що передбачає нижчу процентну ставку.

ДП "НАЕК "Енергоатом" у травні 2011 року заявило, що його не влаштовують запропоновані Сбербанком РФ умови з надання кредиту, зокрема, досить висока процентна ставка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА