16:34 07.10.2015

"Укртранснафта" оскаржує позови про стягнення 400 млн грн за зберігання технологічної нафти

3 хв читати
"Укртранснафта" оскаржує позови про стягнення 400 млн грн за зберігання технологічної нафти

ПАТ "Укртранснафта" оскаржує позови трьох приватних НПЗ, на потужностях яких зберігається технологічна нафта компанії, про стягнення понад 400 млн грн, повідомила прес-служба компанії в середу.

За її даними, зокрема, о 15.40 у середу в Господарському суді Києва почнеться слухання справи за позовом ПАТ "НПК "Галичина" (Дрогобич Львівської обл.) про стягнення 38 млн грн згідно з угодою оренди резервуарних потужностей від 1 квітня 2015 року.

"Укртранснафта" підготувала зустрічний позов до НПК про визнання договору оренди резервних ємностей удаваним і недійсним унаслідок того, що його уклали для приховання фактичного договору про надання послуг зі зберігання нафти. У такому разі вказаний договір має бути визнаний недійсним через те, що під час його укладання не було дотримано передбачених законодавством України процедур державних закупівель, зазначає прес-служба.

Аналогічні позови до "Укртранснафти" подали ПАТ "Укртранснафта" (Кременчук Полтавської області) і ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна Івано-Франківської обл.).

Першу з трьох аналогічних судових справ уже розглянув Госпсуд Києва, який своїм рішенням від 28 вересня задовольнив позов "Нафтохіміка Прикарпаття" і відхилив зустрічний позов "Укртранснафти".

"Враховуючи, що за попередніми договорами оренди резервних ємностей "Укртранснафта" вже сплатила близько 500 млн грн, загальні збитки держпідприємства у разі рішення судових позовів на користь приватних компаній становитимуть майже 1 млрд грн, і ця цифра має тенденцію до збільшення, адже доки питання остаточно не буде вирішене, держава щодня втрачає близько 2,5 млн грн", - зазначено в повідомленні.

У прес-службі нагадують, що паралельно розгляду судових справ прокуратура Києва здійснює слідчі дії за фактом зловживання попереднім керівництвом "Укртранснафти" службовим становищем на користь комерційних структур під час укладення договорів із зберігання витісненої нафти.

"У нас на сьогодні є стратегічна мета - зробити державне підприємство ще більш прибутковим і ефективним, Ми продовжуємо планомірно рухатися цим шляхом, використовуючи всі наявні бізнес- і правові інструменти. Сподіваємося, що представники судової гілки державної влади, у свою чергу, докладуть усіх зусиль до дотримання законності в цих справах", - наводяться в повідомленні слова в.о. генерального директора компанії Романа Сидорака.

Як повідомлялося, навесні-влітку 2014 року з нафтопроводів "Укртранснафти" було викачано 628,4 тис. тонн нафти. У резервуарних парках "Укртранснафти" зберігається 232,6 тис. тонн нафти, "Укртатнафти" - 239,9 тис. тонн, ПАТ "Нафтохімік Прикарпаття" - 101,9 тис. тонн, НПК "Галичина" - 46,7 тис. тонн.

Спочатку договори були укладені про безкоштовне зберігання нафти терміном на рік з правом пролонгації, але пізніше були підписані додаткові угоди, якими термін безкоштовного зберігання був скорочений до 90 днів. Після його завершення були укладені договори на платній основі. Так, до 1 січня 2015 року плата за зберігання становила 3,2 грн/ тонна в добу, з 1 січня вона була підвищена до 6,4 грн/т на добу.

"Укртранснафта" є оператором нафтотранспортної системи України. 100% її акцій в управлінні НАК "Нафтогаз України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Білопільська громада залишилася без електропостачання - Сумська ОВА

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА