14:32 15.07.2016

В Україні шокуючими темпами знищують полезахисні лісосмуги

2 хв читати
В Україні шокуючими темпами знищують полезахисні лісосмуги

Україна втрачає тисячі гектарів полезахисних лісосмуг, які мають захищати сільськогосподарські угіддя від посухи та ерозії ґрунтів, повідомляє Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр).

Згідно з повідомленням на сайті уряду в четвер, Держгеокадастр провів дослідження стану захисних насаджень. Воно проводилося в 12 регіонах, де проблема стоїть особливо гостро: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська області.

В усіх областях виявлено серйозне відхилення фактичних площ зелених захисних насаджень від показників, визначених за даними експлікації землі в проектах роздержавлення та приватизації земель сільськогосподарських підприємств (1995-1997 рр.). Загальні втрати в 12 регіонах становлять 10,071 тис. га.

"Дерева у більшості випадків просто вирубуються місцевими жителями для побутових потреб або для перепродажу у вигляді дров або пиломатеріалу", - йдеться в повідомленні.

Найбільші втрати захисних лісосмуг полів зафіксовано в південних регіонах України: Херсонській (3271,2 га), Запорізькій (2266,4 га), Миколаївській (1653,8 га) та Одеській (1638,1 га) областях.

Держгеокадастр зазначає, що полезахисні лісосмуги затримують сніг і зберігають вологу для майбутнього врожаю, не дають зливам змивати родючий ґрунт із полів, стримують вітер та пилові бурі.

За експертними оцінками, на полях, захищених лісовими смугами, швидкість вітру знижується на 20-30%, вологість повітря збільшується на 3-5%, удвічі знижується непродуктивне випаровування вологи. Врожайність зернових підвищується на 5-7 ц/га. Наявність лісосмуг є важливою умовою ефективного агровиробництва в степових регіонах України, де якраз і зафіксовано найактивніше їх знищення.

"На основі проведеного моніторингу ми готуємо розгорнуту аналітику в розрізі областей України. Вся інформація буде передана до Кабінету Міністрів України для вжиття необхідних заходів", - зазначає голова Держгеокадастру Максим Мартинюк.

За його словами, ця проблема ще раз доводить необхідність впровадження в державі ефективного механізму контролю використання та охорони земель.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА