14:48 16.06.2017

Держекоінспекція не обмежуватиме вилову риби на Дунаї до врегулювання дозвільних питань

2 хв читати
Держекоінспекція не обмежуватиме вилову риби на Дунаї до врегулювання дозвільних питань

Державна екологічна інспекція Одеської області не обмежуватиме роботи рибалок на Дунаї з огляду на неможливість виконання приписів про заборону на вилов риби.

Такого рішення було досягнуто під час наради, присвяченої конфлікту інспекції та рибалок.

За словами представників рибалок, Міністерство екології та природних ресурсів зобов'язало їх оформити відповідні дозвільні документи, проте процедуру одержання цих документів так і не було визначено належним чином. Проте інспектори здійснювали перевірки на предмет наявності неіснуючих документів і погрожували забороною на вилов риби.

Така ситуація загрожувала втратою роботи близько 700 рибалкам міста Вилкового Одеської області.

Зі свого боку представники Державної екологічної інспекції Одеської області пообіцяли не обмежувати роботи рибалок і доповісти міністерству про неможливість виконання приписів про заборону на вилов риби через відсутність законної процедури.

Як повідомлялося, у березні цього року рибалки влаштували акцію протесту в м. Вилковому (Кілійський р-н Одеської обл.) з метою привертання уваги чиновників до відсутності затверджених квот на вилов дунайського оселедця. Близько 300 людей на кількох десятках човнів вишикувалися упоперек одного з русел у дельті Дунаю. Вони хотіли привернути увагу до щорічного затягування чиновниками затвердження норм на вилов дунайського оселедця в межах Дунайського біосферного заповідника, що, за словами рибалок, призводить до зростання обсягів незаконного вилову риби.

Сезон вилову дунайського оселедця розпочинається в перших числах березня, коли риба заходить у Дунай на нерест, і зазвичай триває три-чотири тижні. Останніми роками необхідні квоти на законний вилов риби встановлюють уже після початку нересту. Крім того, ці квоти рік у рік знижуються: якщо в 2013 році рибалкам дозволили виловити 800 тонн риби, то в 2016-му - вже тільки 450.

Чорноморсько-азовський прохідний оселедець (Alosa kessleri pontica) для нересту заходить до річок Дунай, Дніпро, Дністер, Дон, Буг. Вважається сезонним делікатесом.

Вилкове розташоване в дельті Дунаю на Кілійському гирлі, яке є частиною глибоководного судноплавного ходу українського каналу "Дунай - Чорне море" і яким проходить ділянка державного кордону між Україною та Румунією. Із суші місто оточене Дунайським біосферним заповідником.

Рибальство є основною сферою зайнятості місцевого населення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА