12:38 06.04.2018

Перевірка Савченко на поліграфі не має нормативного обґрунтування

3 хв читати
Перевірка Савченко на поліграфі не має нормативного обґрунтування

Надання свідчень народним депутатом Надією Савченко, яка перебуває під арештом, із використанням поліграфа не має нормативного обґрунтування, вважає керівник практики кримінального права юридичної фірми Integrites Володимир Рудниченко.

"Згідно з українським законодавством, надані на поліграфі свідчення, точніше, дані самого поліграфа щодо ступеня їх правдивості не можуть бути доказами. Тобто, навіть якщо поліграфолог стверджуватиме, що підозрювана повідомила неправду, її свідчення все одно оцінюватимуться", - зазначив В.Рудниченко.

Крім того, він акцентував увагу на тому, що суд зобов'язаний безпосередньо досліджувати будь-які свідчення, тому показання підозрюваного, надані на стадії досудового розслідування, можуть змінитися до суду, й до відома братимуться лише дані, представлені безпосередньо в суді.

Коментуючи інформацію про відмову Н.Савченко давати свідчення на поліграфі у зв'язку з тим, що їй не дали ознайомитися з матеріалами досудового розслідування, юрист зазначив, що підозрюваний має право на ознайомлення з усіма матеріалами кримінального провадження, крім документів, пов'язаних із безпекою осіб, які брали участь у кримінальному провадженні.

"З огляду на це, якщо СБУ порушує закон у частині права на ознайомлення, то позиція Савченко відповідає реалізації її права на захист", - вважає В.Рудниченко.

Як повідомлялося, 22 березня 2018 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора й дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко. Її підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посягання на життя державних і громадських діячів, підготовці до здійснення терористичного акту, створенні терористичного угруповання або терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України Н.Савченко до 20 травня 2018 року.

5 квітня сестра Н.Савченко Віра Савченко повідомила, що депутат у четвер не проходила психофізіологічну експертизу із застосуванням поліграфа в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, оскільки не узгоджено процесуальні питання, зокрема, слідчий не надав стороні захисту матеріали справи. За її словами, ситуація проясниться через кілька днів.

Пізніше адвокат Н.Савченко Дмитро Бугай повідомив, що психофізіологічна експертиза проводиться у два етапи: розмова з психологом і допит на поліграфі. За його словами, розмова з психологом у четвер відбулася і тривала близько 40 хвилин.

У СБУ заявили, що Н.Савченко свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа, а вимогу сторони захисту про надання їм усіх наявних у слідства матеріалів для підготовки до проведення експертизи не передбачено в жодній статті Кримінально-процесуального кодексу України. У спецслужбі також нагадали, що ще до повідомлення про підозру Н.Савченко неодноразово публічно заявляла, що даватиме свідчення слідству про всі обставини кримінального провадження лише з використанням поліграфа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА