11:52 10.08.2018

Активісти перекрили пішохідну частину Поштової площі через підтоплення розкопок

2 хв читати

Активісти, що вимагають створення музею на Поштовій площі, перекрили прохід її пішохідною частиною через підтоплення місця проведення археологічних розкопок і виявлення артефактів XI-XII ст.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", ускладнено прохід до Річкового вокзалу, транспортного департаменту Київської міськадміністрації та інших об'єктів, розташованих поблизу.

За словами активістки Аннабелли Морін, перекриття пов'язане з тим, що дві доби тому почалося підтоплення розкопок, які перебувають у підземній частині Поштової площі через прорив магістрального трубопроводу. "Стався прорив водопроводу. "Київводоканал" перекрив його і цієї ночі відремонтував, але, як засвідчили представники ДСНС, протікання йде з дренажних систем", - сказала вона.

"Очевидно дренажна, система мала впоратися, але її недоробив забудовник і вона не виконує своїх функцій. Розкопки перебувають під загрозою. Також під загрозою перебувають пішоходи, оскільки надійність будівельної конструкції викликає питання", - додала А.Моріна.

Активісти огородили Поштову площу стоп-стрічками і попереджають пішоходів про неможливість проходу.

Як повідомлялося, напередодні Міністерство культури України схвалило рішення про присвоєння розкопкам на Поштовій статусу археологічної пам'ятки національного значення.

Під час реконструкції на Поштовій площі було знайдено пам'ятки, що мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII ст. і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу середньовічного Києва.

5 липня Верховна Рада України ухвалила постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Документ зобов'язує Кабінет Міністрів України внести об'єкт "Ділянка прибережного міського кварталу середньовічного Києва" на Поштовій площі до Державного реєстру нерухомих пам'яток України в категорії "пам'ятки національного значення".

Постанова Ради також рекомендує Київській міській держадміністрації вжити вичерпних заходів для інформування громадськості про об'єктивний поточний стан справ в питанні музеєфікації об'єкту культурної спадщини і провести широке обговорення подальших кроків для зменшення соціальної напруги.

Проект рішення щодо Поштової площі передбачає передання земельної ділянки та недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", проведення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" і подальше створення музею за проектом, що здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА