13:38 31.12.2020

НАБУ оприлюднило відеоматеріали у справі про "хабар Злочевського"

2 хв читати
НАБУ оприлюднило відеоматеріали у справі про "хабар Злочевського"

Національне антикорупційне бюро України оприлюднило на своїй сторінці у Facebook відеоролик, в якому зібрало всі відео- та аудіоматеріали у справі про спробу підкупу керівництва антикорупційних органів.

"З огляду на суспільний резонанс, НАБУ розсекретило і публікує фрагменти перемовин учасників злочину у відео", - йдеться в коментарі до відео, оприлюдненому в четвер.

У ролику, зокрема, повідомляється, що детективи НАБУ здійснили негласні слідчі (розшукові) дії, які дали змогу зафіксувати причетність до неправомірних дій чиновників податкових органів та керівництва групи компаній, афілійованих із колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Віктора Януковича.

У НАБУ не згадують імені зазначеного екс-міністра. Як відомо, йдеться про колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського.

Публікуються записи розмов заявника з чиновником столичного управління Державної податкової служби з питання про закриття справи щодо екс-міністра, підслідність у розслідуванні якої було визначено за НАБУ, їхніх розмов із довіреною особою екс-міністра й одного з керівників підконтрольних екс-міністру компаній. Також оприлюднено оперативну відеозйомку моменту передання неправомірної вигоди, де перебуває один із детективів НАБУ під виглядом охоронця; після того як він заявив про зафіксоване правопорушення, йому погрожували вогнепальною зброєю.

Як повідомлялося, у червні 2020 року НАБУ та САП затримали на гарячому трьох осіб одразу після надання $5 млн неправомірної вигоди для подальшої передачі керівнику САП, щоб той закрив кримінальне провадження за підозрою екс-міністра, передане восени 2019 року Генеральною прокуратурою до Національного бюро за підслідністю, в частині, що стосується екс-міністра екології. Всім затриманим Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Епізод, у якому керівництву антикорупційних органів пропонували неправомірну вигоду, стосується можливої причетності екс-міністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого ВАТ "Реал Банк" (підконтрольного тоді злочинній організації за участю посадових осіб часів президента Януковича) та легалізації цих коштів. У цій справі повідомлено про підозру деяким особам, зокрема колишньому міністру.

За даними НАБУ, це став найбільший в історії України задокументований хабар правоохоронцям.

Досудове розслідування в зазначеному провадженні було завершено 1 грудня 2020 року, проте після цього Печерський районний суд Києва ухвалив рішення, яким фактично зобов'язав генерального прокурора забрати провадження у НАБУ і передати до іншого органу досудового розслідування. У Бюро назвали це рішення Печерського райсуду незаконним, оскільки закон прямо забороняє передавати справи Національного бюро до інших органів досудового розслідування, і заявили, що через нього екс-міністр може уникнути відповідальності за вчинений корупційний злочин.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА