18:16 22.01.2021

Зеленський вимагає комплексного підходу до надання соціальних послуг із догляду за літніми людьми

3 хв читати
Зеленський вимагає комплексного підходу до надання соціальних послуг із догляду за літніми людьми

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує системних пропозицій щодо вирішення ситуації з пожежею в приватному будинку престарілих у Харкові, внаслідок якої загинули 15 людей, а також із запобігання подібним ситуаціям. Президент також наполягає на тому, що винуватці події мають понести покарання.

"Коли 15 людей гине, крім системних проблем, завжди є відповідальні", - заявив Зеленський на нараді щодо механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям, яка відбулася в рамках робочої поїздки президента до Харкова, повідомляє прес-служба глави держави.

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов повідомив, що згідно з даними урядової комісії, департамент соціального захисту не має відомостей про заклад.

"Для закладів, де перебувають особи похилого віку та особи з інвалідністю, законом встановлено чіткі критерії та вимоги до функціонування. У зв'язку з цим у рамках роботи урядової комісії Мінсоцполітики займеться виявленням закладів, відомості про які відсутні у реєстрі надавачів соціальних послуг", - повідомив Чернишов і зазначив, що поряд зі швидкими рішеннями нині влада має працювати над комплексними.

Правоохоронці, у свою чергу, уточнили, що після пожежі в Харкові та Харківській області було виявлено ще 32 заклади, які працювали незаконно. У них перебуває 72 наркозалежні особи та 218 літніх людей, що потребують догляду. Водночас, за даними представників департаменту соціального захисту населення, комунальні заклади можуть надати 136 вільних місць.

Голова Національної поліції Ігор Клименко повідомив, що за результатами вчорашньої наради в уряді правоохоронні органи та місцеві органи влади отримали завдання перевірити діяльність подібних закладів і скарги на них.

Зеленський, у свою чергу, наголосив, що важливо не просто розібратися із законністю закладів, а насамперед зрозуміти, чи можуть у них забезпечити належний догляд людям похилого віку, та що робити з такими людьми, якщо заклад функціонує незаконно або не може гарантувати безпеку й належний догляд.

"Треба, щоб ми знайшли всі об'єкти по всій країні, проконтролювали, і щоб ми жоден з об'єктів не закрили, доки не знайдемо вихід. Треба обов'язково створити реєстр та сайт з усіма такими закладами, щоб кожна людина могла бачити всю необхідну інформацію про заклади догляду за літніми людьми, заклади реабілітації", - зазначив президент.

Він уточнив, що Харків має стати прикладом усіх напрацювань - як заходити на об'єкт, що з ним робити, куди відправляти людей, як це має фіксуватися, де і на яких майданчиках про це має подаватися інформація.

"Куди ви розписуєте людей, якщо вони повертаються до рідних, - що з ними відбувається, хто їх фінансує, яку соціальну виплату вони отримують. Тобто їхнє соціальне, фінансове, медичне забезпечення, в яких лікарнях і хто дивиться за ними. Що відбувається з такими об'єктами, які ми виявляємо з точки зору правоохоронної системи. І паралельно - напрацювання законодавчих ініціатив, які діятимуть на всій території України. Особливо щодо цієї реформи: щоб міста, їхні мери, голови ОДА - щоб усі були зацікавлені в результаті вирішення цієї проблеми. Щоб міста й області мали можливість надавати такі послуги високого, якісного рівня", - наголосив Зеленський.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак, зі свого боку, порушив питання перевірки протипожежних систем усіх закладів, де можуть перебувати соціально незахищені категорії громадян, зокрема закладів для літніх людей, дитячих садочків тощо.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА