11:55 28.08.2017

Україні для запровадження ринку землі необхідний ще рік - Бакуменко

3 хв читати
Україні для запровадження ринку землі необхідний ще рік - Бакуменко

Україні потрібен узгоджений з усіма учасниками ринку і такий, що сприймається громадськістю, варіант проведення земельної реформи, для розробки якого може знадобитися ще приблизно рік, вважає заступник глави комітету парламенту з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

"Комітет вважає, що для початку треба розробити концепцію земельної реформи, яка дасть відповіді на основні питання: яким має бути земельний ринок, як він функціонуватиме і для кого він впроваджується", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Співрозмовник агентства зазначив, що такий документ готують уряд спільно з громадськістю, асоціаціями, які об'єднують аграрний бізнес.

"Хочу зазначити, що проект такої концепції вже практично готовий", - додав він.

За словами О.Бакуменка, підготовлений документ буде обговорюватися на місцях і тільки після цього затверджуватися Кабінетом Міністрів.

"Алгоритм наших дій буде таким (і це позиція як комітету, так і уряду): ми розробляємо концепцію земельної реформи, обговорюємо її з усіма учасниками ринку (проводимо круглі столи, конференції), отримуємо відповідь, яким люди бачать земельний ринок", - уточнив він.

Заступник голови комітету також повідомив, що на підставі концепції буде розроблено закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

"Коли уряд його розробить, тоді документ, як і концепція, знову буде обговорюватися з регіонами й асоціаціями. І тільки з урахуванням інтересів усіх учасників ринку, коли буде узгоджено кожен пункт, законопроект можна буде виносити на розгляд парламенту", - повідомив він.

"До Верховної Ради має надійти документ, який сприймає громадськість", - наголосив О.Бакуменко.

Він також припустив, що парламент може продовжити мораторій на купівлю-продаж землі, дія якого завершується 1 січня 2018 року.

"Поки що мені складно спрогнозувати, чи буде продовжено мораторій. Така ситуація цілком можлива, щоб зняти напруження в суспільстві та зважено підійти до вирішення земельного питання", - сказав він.

При цьому О. Бакуменко зазначив, що скасування мораторію не означає автоматичне введення ринку землі - для цього потрібен закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

"Доки його (закону - ІФ) немає - купівля-продаж землі неможлива", - додав він.

О. Бакуменко переконаний, що перш ніж вводити ринок землі, треба сформувати цілу систему його захисту від корупційних схем. Для цього, наприклад, можна зобов'язати потенційних покупців декларувати свої доходи. Крім того, необхідно економічно заборонити перепродаж землі протягом п'яти років через введення високого мита.

При цьому він припустив, що одразу після введення ринку землі на продаж може бути виставлено до 10% сільгоспугідь, а основою земельних відносин залишиться оренда.

"При цьому ми повинні захистити права орендарів: передбачити в законі, що доки не закінчується термін оренди, новий власник ділянки не зможе нею розпоряджатися", - вважає О. Бакуменко.

Як повідомлялося, в Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію.

Однак земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА