10:27 04.10.2017

Світовий банк назвав ключові принципи розробки законопроекту про обіг земель сільгосппризначення

2 хв читати
Світовий банк назвав ключові принципи розробки законопроекту про обіг земель сільгосппризначення

Проект закону про обіг земель сільгосппризначення в Україні необхідно прийняти в 2018 році, вважають у Світовому банку.

Згідно з дослідженням, підготовленим банком, про земельну реформу в Україні, ключовими принципами розробки законопроекту повинні стати надання права купувати землю фізособам, юрособам (з тимчасовими обмеженнями), муніципалітетам і державі. Банки можуть володіти землею - предметом застави, на яку було спрямовано стягнення, але фінзаклади зобов'язані реалізувати право власності на землю через електронний аукціон протягом певного періоду часу.

Світовий банк вважає, що запобіжними заходами у розробці законопроекту про ринок земель сільгосппризначення є заборона на володіння землею іноземцями, мінімальна ціна продажу землі, тимчасове обмеження максимального обсягу володіння землею для фіз- і юросіб, обмеження щодо концентрації володіння/контролю, прозорі плани землекористування для державних і комунальних земель.

"Мораторій на продаж земель сільгосппризначення є головною перешкодою для залучення інвестицій та збільшення продуктивності в сільськогосподарському секторі України", - підкреслюється в дослідженні Світового банку.

Згідно з документом, земельна реформа є важливою для поліпшення рівня життя українців, оскільки сприятиме економічному зростанню, збільшенню доходів населення, зокрема доходів від оренди землі для пайовиків.

За інформацією Світового банку, ціна оренди 1 га землі в Україні становить $37, у Франції - $195, Німеччині - $291, Болгарії - $279, Нідерландах - $672.

У банку зазначають, що мораторій на продаж земель сільгосппризначення в Україні негативно позначається на потоках фінансування дрібних і середніх фермерів, оскільки землю не можна використовувати як заставу. Крім того, низький рівень реєстрації державних земель сільгосппризначення є значним джерелом непрозорих методів діяльності та втрати продуктивності.

Як повідомлялося, в Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА