13:25 16.02.2018

Вартість оренди держсільгоспземель за 2017 рік зросла на 24%

2 хв читати
Вартість оренди держсільгоспземель за 2017 рік зросла на 24%

 Середня орендна плата за передані на земельних аукціонах ділянки землі сільськогосподарського призначення державної власності станом на 1 січня 2018 року становила 2,793 тис. грн/га, що на 24,2% вище, ніж на аналогічну дату 2017 р.

Згідно з повідомленням на сайті Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), вартість оренди минулого року становила 2249,8 грн/га.

"Були перекриті можливості безаукціонної передачі землі, а земельні торги перетворилися на висококонкурентний інструмент, що забезпечив середню ставку оренди держземель за минулий рік на рівні 14,74%", - наведено в повідомленні слова першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка.

Він також нагадав, що держава в 2017 році вперше визначила основні засади управління землями, прийнявши відповідну стратегію і закріпивши мінімально допустимі параметри оренди (до семи років і не менше ніж 8% від нормативної грошової оцінки).

При цьому в Держгеокадастрі відзначають дворазову різницю у вартості оренди державної та приватної власності. Так, середня вартість оренди сільгоспземлі приватної власності минулого року була на рівні 1,4 тис. грн/га, що на 25% перевищує показник 2016 року (1,09 тис. грн/га).

Найвища орендна плата за паї зафіксована в Черкаській (2,96 тис. грн/га), Полтавській (2,5 тис. грн/га), Харківській (2,1 тис. грн/га), Сумській (2,1 тис. грн/га) областях. При цьому в Закарпатській області оренда становила 718,9 грн/га, Запорізькій - 794,7 грн/га, Миколаївській - 825,8 грн/га, Херсонській - 842,3 грн/га.

Загальна площа цієї категорії сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, становила 16,9 млн га.

На думку М.Мартинюка, зростанню вартості оренди приватних земель перешкоджає наявність локальних монополій орендарів, відсутність вільного ринку землі та дієвих об'єднань власників землі, більшість з яких - громадяни похилого віку.

Як повідомляє Держгеокадастр, на початок 2018 року в Україні укладено 4,9 млн договорів оренди земельної частки (паю), із них з фермерськими господарствами - 0,75 млн.

Більшість договорів (2,3 млн) укладено терміном на вісім-десять років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА