17:42 30.03.2023

Українська "Юрія-Фарм" придбала узбецьку "Река-Мед" за допомогою ЄБРР

2 хв читати
Українська "Юрія-Фарм" придбала узбецьку "Река-Мед" за допомогою ЄБРР

"Юрія-Фарм", одна з провідних українських фармацевтичних компаній, придбала фармацевтичну компанію "Река-Мед" в Узбекистані, використавши фінансування у розмірі EUR10 млн з наявного кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) після зміни.

"Кредит ЄБРР дозволить "Юрія-Фрам", що експортує 30% своєї продукції (з яких 15% - до Узбекистану), виробляти фармацевтичну продукцію локально для узбецького ринку та вивільнити близько 10% своїх потужностей в Україні для виробництва продукції, більш критично важливої для внутрішнього ринку", – наголошується у пресрелізі ЄБРР у четвер.

Зазначається, що придбання узбецької компанії для переходу до локального виробництва стало найкращою стратегічною відповіддю на розв'язану Росією війну в Україні, яка ускладнила експорт і зробила його більш витратним.

"Ця угода покращить наявність та доступність ліків в Україні та Узбекистані. Вона також підвищить прибутковість "Юрія-Фарм" і дозволить їй диверсифікувати виробничі ризики завдяки розміщенню виробництва за межами України", – наводяться в повідомленні слова управляючого директора ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Купівля активів за кордоном та вихід на міжнародний рівень діяльності зроблять "Юрія-Фарм" більш конкурентоспроможною, підсумував банкір.

ЄБРР нагадав, що основна операційна компанія "Юрія-Фарм" - ТОВ "Юрія-Фарм", яке виробляє лікарські засоби та медичні вироби, підписало початкову кредитну угоду з ЄБРР у травні 2019 року. Документ передбачав отримання компанією фінансування EUR25 млн двома траншами: перший зарезервований транш EUR15 млн призначався для модернізації пакувальних ліній, запуску виробництва ліків від раку в доступних індивідуальних дозах та реалізації заходів енергоефективності, тоді як другий незарезервований транш EUR10 млн – для покращення виробництва. Саме цей транш після його резервування та зміни призначення був використаний для придбання компанії "Река-Мед".

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором України. Банк пообіцяв інвестувати щонайменше EUR3 млрд у реальний сектор української економіки у 2022-23 роках. У 2022 році ЄБРР інвестував EUR1,7 млрд, ще EUR200 млн було мобілізовано від партнерських фінансових установ. Кредит для компанії "Юрія-Фарм" підтримується гарантією покриття першої втрати у розмірі EUR2,5 млн із Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР.

"Юрія-Фарм", за даними банку, входить до першої п'ятірки фармацевтичних виробників України, реалізує свою продукцію по всій Україні та експортує її до більш ніж 40 країн.

Компанія в 2021 році збільшила чистий прибуток на 30,2%, до 883,5 млн грн за зростання виторгу на 36,1%, до 4 млрд 562,9 млн грн.

СП ТОВ "Reka-Med Farm" (Ташкент) було введено в експлуатацію у 2006 році як спільне узбецько-російсько-британське підприємство. Згідно з інформацією на сайті, випускає інфузійні внутрішньовенні препарати. Зараз на підприємстві працює одна лінія, максимальна середньорічна потужність якої становить 18,15 млн флаконів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА