14:52 02.06.2021

Городоцька громада на Хмельниччині отримала новий музей у форматі культурно-просвітницького хабу

3 хв читати
Городоцька громада на Хмельниччині отримала новий музей у форматі культурно-просвітницького хабу

29 травня 2021 року у м. Городок, що на Хмельниччині, відбулося відкриття Городок-Музею (G-Museum), який є прикладом музею нового часу, і водночас, простором для наукових досліджень молоді.

Ще кілька років тому на місці нового закладу була занедбана будівля Городоцького краєзнавчого музею. Працівники музею звернулися до уродженця м. Городок, професора медицини, президента корпорації "Юрія-Фарм" Миколи Гуменюка з проханням оновити стелажі та допомогти з косметичним ремонтом. А вже за декілька днів після розмови до Городка приїхав архітектор, який почав працювати над проектом комплексної реновації музею, який в майбутньому стане просвітницьким центром і пунктом туристичних маршрутів Україною.

Восени 2014 року місцевій громаді був представлений проект нового закладу, а у квітні 2016 року розпочалась реконструкція. Наразі містяни мають унікальний для Хмельниччини інноваційний музейний комплекс з інфраструктурою для розвитку шкільної і студентської молоді. Заклад отримав назву G-Museum – Городок-Музей. 

Концепція G-Museum розширила історико-етнографічний профіль колишнього музею. В її основі лежить постать відомого вченого-мікробіолога Сергія Виноградського, який був останнім поміщиком Городка. Окрім того, G-Museum це не лише про минуле, а й про сьогодення та майбутнє, оскільки містить такі простори, як:

- G-School – унікальне просвітницьке середовище для розвитку талановитої молоді шкільного віку за напрямом природничих наук;

- G-Hub - національна платформи акселерації інноваційних ідей і проектів студентів та молодих вчених за напрямом природничих наук;

- G-Club – осередок вивчення і популяризації життя і наукової діяльності Сергія Виноградського, популяризація історико-культурної спадщини і туристичного потенціалу краю.

В музеї також є універсальна багатофункціональна зала, де відбуватимуться творчі, освітні, культурні, наукові  та інші заходи, в тому числі змінні виставки, майстер-класи, конференції тощо.

Гуменюк Микола був не лише меценатом, а й основним ідейним натхненником проекту комплексної реновації музею. "Цей музей – заслуга багатьох: і архітекторів, і проєктантів, і фахівців-музейників та багатьох інших людей. Кожен вкладав сюди якесь своє бачення і в результаті вийшов унікальний інформаційний, культурно-просвітницький центр" - зазначив Микола Гуменюк під час відкриття. 

Відкриття G-Museum відбулось з дотриманням умов протиепідемічного захисту населення. Всі  учасники мали негативний результат експрес-тесту на наявність CОVID-19, а також використовувались засоби неспецифічної профілактики: обробка рук антисептиками, прохід через мобільні бокси для дезінфекції одягу та відкритих частин тіла.

 

Довідково:

Створенню G-Museum передувало кілька подій:

У 2008 році відбулася 2-га Городоцька науково-краєзнавча конференція, метою якої було відновити на території Городоччини пам'ять про видатного земляка, всесвітньо відомого вченого С. М. Виноградського.

За ініціативи та фінансування Гуменюка Миколи Івановича було  виготовлено та встановлено  перший і єдиний у світі пам'ятник видатному вченому-мікробіологу, урочисте відкриття якого відбулося 25 травня 2012 року  у місцевому парку м. Городок.

Наступним етапом стало рішення оновити існуючий краєзнавчий музей, тобто оновити не тільки приміщення, але й його структуру та розширити направленість, приділивши особливу увагу відновленню пам’яті Сергія Виноградського.

Вперше проект нового музею представили городоччанам восени 2014 року, а реконструкцію розпочали у квітні 2016 р. 2018 р. було завершено роботи по зведенню самої споруди. По тому велися внутрішні роботи та розроблялися підходи до експозиції.

Для оформлення експозиційної частини залучили Майстерню музейних проектів Олександра Антонця, одну з найкращих в цій галузі.

Технічний дизайн-проект та розробка експозиційних комплексів (2019 р.), структура побудови експозиції - у хронологічному порядку, починаючи від палеонтології (викопні рештки Силурійського періоду та часів Сарматського моря ) та завершуючи початком ХХ ст. Це - розділи: "Природа Городоччини", "Археологія", "Історія Городочини XIV-XIX ст." та "Життя і діяльність С.М. Виноградського", які розташовані на фоні зображень природних ландшафтів. Майстерня також розробила індивідуальне експозиційне обладнання та задіяла сучасні музейні аудіо/відео-технології.

Контактна інформація прес-служби: Фадєєва Світлана, +38-095-282-48-20, [email protected]

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА