13:20 07.10.2016

Букіккіо ратує за введення в Україні інституту повної конституційної скарги

2 хв читати
Букіккіо ратує за введення в Україні інституту повної конституційної скарги

Голова Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо відзначає необхідність введення інституту повної конституційної скарги в Україні.

Виступаючи на міжнародній конференції в п'ятницю в Києві, він наголосив, що запровадження інституту повної конституційної скарги "дозволило б окремим людям подавати скарги до Конституційного Суду на неконституційне фінальне рішення суду".

"Звичайно, це б збільшило кількість розглянутих справ, але цей тягар здолати, виходячи з практики інших конституційних судів, які наділені цією компетенцією (інститутом індивідуальної скарги)", - сказав глава Венеціанської комісії.

Як приклад він навів Конституційний Суд Туреччини, який ефективно ввів функціонування інституту повної конституційної скарги.

Порівнюючи спеціалізації Верховного і Конституційного судів, голова Венеціанської комісії сказав: "У той час як Верховний Суд застосовує закон, Конституційний Суд має справу лише з конституційними питаннями. Ця відмінність також пояснює, чому велика кількість конституційних скарг, як в Німеччині та Іспанії, є неприпустимою. Викорінення неприпустимих скарг є викликом для конституційних судів. Щойно це буде зроблено, суди зможуть сконцентруватися на реальних справах, в яких компетентні конституційні суди", - зазначив він.

Дж.Букіккіо також вказав, що аргументом проти запровадження інституту повної конституційної скарги є можливе погіршення відносин між Верховним Судом і Конституційним. "Може, дійсно таке може трапитися спочатку, оскільки повна конституційна скарга... робить Верховний Суд трошки більше верховним, проте з часом обидва суду зможуть адаптуватися і злагоджено працювати", - сказав він.

Глава Венеціанської комісії підсумував: "Я наполягаю на тому, щоб повна конституційна скарга була введена в Україні. Це призведе до поліпшення конституціоналізму в Україні і, звичайно ж, кращого захисту прав людини".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА