17:38 14.11.2016

Дата зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" ще не узгоджена – Клімкін

3 хв читати
Дата зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" ще не узгоджена – Клімкін

Глави МЗС "нормандського формату" ще не погодили дату чергової зустрічі для обговорення проекту "дорожньої карти" для імплементації Мінських угод, повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін агентству "Інтерфакс-Україна".

"Чіткої домовленості з приводу зустрічі ще немає", - сказав П. Клімкін у коментарі агентству, відповідаючи на відповідне запитання в понеділок.

За його словами, сторони працюють над узгодженням проекту "дорожньої карти" імплементації мінських угод, але наразі не вдалося вийти на результат, який би дозволив обговорювати це питання на політичному рівні".

Як повідомлялося, одразу після завершення переговорів у "Нормандському форматі" у Берліні президент України Петро Порошенко на прес-конференції повідомив, що лідери країн "нормандського формату" на переговорах дійшли згоди, що глави міністерств закордонних справ підготують "дорожню карту" щодо імплементації мінських угод до кінця листопада поточного року, потім її підпишуть глави держав. "Було доручено, щоб до кінця листопада міністри закордонних справ на своїй зустрічі затвердили основи проекту "дорожньої карти", - сказав президент. За його словами, на зустрічі були визначені основні напрями майбутньої "дорожньої карти", а також погоджено, що після розробки і узгодження документ підпишуть лідери країн.

Наприкінці жовтня заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв повідомив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", що П. Порошенко на зустрічі в "Нормандському форматі" в Берліні окреслив 5 головних позицій, на внесення до "дорожньої карти" яких наполягає українська сторона.

За його словами, перша позиція - це питання неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону. "Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має, нарешті, отримати безперешкодний доступ на всю тимчасово окуповану територію, зокрема й кордон. І, як це було передбачено пунктом 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і РФ", - пояснив він.

У "дорожній карті" також потрібно чітко виписати, яким чином Україна відновить повний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону у відповідності з комплексом заходів від 12 лютого 2015 року.

"Друге – це питання виведення російських військ і озброєння. Ми повинні мати чітке бачення того, коли і як відбуватиметься виведення численної російської армії з української території, зокема й російської техніки", - сказав К. Єлісєєв.

Третє, за його словами, це згарантування безпеки можливих місцевих виборів силами міжнародного компонента.

"Четверте – це питання, пов'язане з розпуском всіх фейкових структур так званих "ДНР/ЛНР", створених після 2014 року. Лише уявіть: сьогодні в Донецьку функціонують 24 псевдоміністерства і відомства, зокрема так зване міністерство закордонних справ. А в Луганську і того більше. Всі вони були створені для імітації так званої державності на цих територіях", - наголосив заступник глави АП.

І п'яте, за словами К. Єлісєєва, це негайне звільнення всіх українських заручників, які перебувають на окупованих територіях, і українських політв'язнів, які утримуються у в'язницях на території РФ.

Він додав, що є й інші важливі напрями, наприклад, економічні та соціальні питання, але ці п'ять є головними вимогами української сторони в контексті підготовки майбутньої "дорожньої карти". Всі свої пропозиції, за словами заступника голови АП, українська сторона передала своїм партнерам із "Нормандского формату".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА