12:12 19.08.2017

Національні інтереси України і зовнішні інтереси США наразі співпадають, але ситуація може змінитися - Горбулін

3 хв читати
Національні інтереси України і зовнішні інтереси США наразі співпадають, але ситуація може змінитися - Горбулін

Україна може розраховувати на політичну підтримку Сполучених Штатів Америки при новому керівництві США, проте особливих ілюзій плекати не варто, вважає директор Національного інституту стратегічних досліджень, радник президента України Володимир Горбулін.

"Чи зможе "перезапустити" американську політику на українському напрямку К.Волкер (спеціальний представник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер - ІФ)? Він справляє сильне враження. Те, що у нього є абсолютно чітке і реалістичне розуміння того, що відбувається в Україні, - очевидно. Те, що він знає, які кроки необхідно зробити для вирішення ситуації, - теж. Однак нинішня політична реальність в США більше нагадує пісочницю грецької богині Еріди, ніж нетрадиційну модель з політикою "одного голосу". Зокрема і в питаннях зовнішньої політики", - йдеться в статті В.Горбуліна "Геополітична реверсія: "нові 80-ті", опублікованій в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

На думку експерта, подібні проблеми пов'язані з питанням надання Україні летальних оборонних озброєнь. "І якщо Б.Обама (попередній президент США Барак Обама - ІФ) займав позицію "обіцяти подумати, але у жодному разі не давати", то зараз ..., коли Трамп все ще в пошуку рішень (зокрема щодо української ситуації), коридор можливостей для надання такої допомоги суттєво розширився. Але навіть якщо така допомога буде надана (що справді було б важливо для нас у військовому плані), основний результат став би радше політичним", - переконаний він..

В.Горбулін вважає, що для України надання військової допомоги з боку США - "передусім символ того, що США активно залучені в українські справи, символ наповнення Хартії про стратегічне партнерство і знак європейським країнам, що час вже переходити до активних дій".

Водночас, вважає він, тема летального озброєння в Україні "нагадує магічне заклинання, яке багато хто розглядає як якусь панацею від усіх українських проблем", тоді як левова частка цих проблем в іншій площині - "ефективному управлінні сектором національної безпеки, боротьбі з корупцією, ефективних реформах і економічному зростанні".

Експерт закликає пам'ятати про важливий аспект відносин США та України, зазначивши, що зараз "національні інтереси України і зовнішньополітичні інтереси США співпадають". "Однак це не означає, що вони будуть такими завжди, або що рішення, які будуть хорошими для зовнішньої політики США, будуть однаково хорошими і для національних інтересів нашої країни", - наголосив він.

Аналізуючи ситуацію з новими санкціями США проти Росії, В.Горбулін зауважив, що вони "дуже серйозні і призводитимуть до поступового системного колапсу поточної російської економічної моделі". Крім того, на його думку, українські санкції (щодо розриву співпраці у сфері ВПК) також важко даються Росії. "За даними SIPRI, Росії досі так і не вдалося налагодити у себе виробництво щонайменше 185 унікальних деталей і компонентів, які виробляють українські підприємства", - наводить він приклад.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА