16:21 14.03.2018

Горбулін вважає некоректними заяви Кремля, що "лякають світ" новою стратегічною ракетою

2 хв читати
Горбулін вважає некоректними заяви Кремля, що "лякають світ" новою стратегічною ракетою

Директор Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), радник президента України Володимир Горбулін сумнівається в появі на бойовому чергуванні РФ найближчим часом нового важкого ракетного комплексу і вважає некоректним його порівняння із розробленим за часів колишнього СРСР у ДП "КБ Південне" (Дніпро) і ще досі на озброєнні РВСН РФ ракетного комплексу РС-20 (за класифікацією НАТО - SS-18 "Сатана").

Під час міжнародної конференції з питань забезпечення парламентського контролю в ОПК України в середу в Києві, В.Горбулін заявив, що був "відверто ображений" нещодавнім виступом президента Росії Володимира Путіна перед Федеральними зборами РФ, під час якого російський президент, за його словами, "лякав світ казками "про новий важкий російський ракетний комплекс "Сармат", порівнюючи його із розробленим в Україні в радянські часи, і ще досі на чергуванні у РФ РС-20 "Воєводою" (первісна версія РС-36М ІФ).

"Він порівняв (ракетний комплекс - ІФ) "Сармат", якого ще не існує на озброєнні, і я не знаю, коли він з'явиться на озброєнні, з нашим "Сатаною", - сказав він, зауваживши: на сьогоднішній день ракетний комплекс "Сармат"- це ще лише таак званий масгабарітний макет, що пройшов наприкінці 2017 року стадію кидкових випробувань.

"Досвід показує, що від першого броскового випробування до здачі такого комплексу на бойове чергування минає 4-5 років", - сказав він, уточнивши: російським розробникам необхідно, зокрема, провести льотно-конструкторські випробування нового ракетного озброєння і протестувати ракету.

У зв'язку з цим В. Горбулін також зауважив: "розповідати казки, яка це ракета "для того, щоб "усі злякалися", дуже некоректно.

За даними директора НІСД, за часів колишнього СРСР загалом було виготовлено 308 ракет РС-36М з установленим гарантійним терміном бойового чергування 15 років. Поставки ракет на озброєння СРСР були розпочаті в 1985 році, на сьогоднішній день на бойовому чергуванні РВСН перебувають 42 ракети РС-20.

Як зазначив В. Горбулін, на початку 2000 рр., керівництво РФ двічі зверталася до української сторони з проханням про проведення гарантійного обслуговування і продовження гарантійних термінів російських РС-20 українськими підприємствами ДП "КБ "Південне" і ДП "Південмаш" (обидва Дніпро). У новій геополітичній ситуації ця функція покладена на російський державний ракетний центр (ДРЦ) ім.Макеєва (Міас, Челябінська область), уточнив він.

При цьому В. Горбулін також засумнівався, що найближчим часом РФ буде готова зняти з бойового чергування РВСН РС-20 "Воєвода".

За його словами, російське військове керівництво "не планує повністю знімати з бойового чергування ці 42 ракети".

"Тому що краще цих ракетних комплексів в світі немає. Це не моя оцінка, це оцінка Пентагону і Агентства з протиракетної оборони США", - додав В. Горбулін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА