17:59 21.03.2019

Водоканали заявляють про критичну ситуацію з постачанням е/е і просять РНБО та уряд втрутитися

3 хв читати

Київ. 21 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Асоціація "Укрводоканалекологія" заявляє про критичну ситуацію, яка може скластися після відключення держпідприємством "Укрінтеренерго" з 1 квітня енергопостачання низки водоканалів і закликає Раду національної безпеки і оборони (РНБО) та Кабінет Міністрів втрутитися.

Як повідомила віце-президент асоціації Ольга Бабій під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", наразі відключення енергопостачання (через заборгованість за спожиту е/е) загрожує більш ніж 30 водоканалам-клієнтам "Укрінтеренерго", на яке уряд поклав функції постачальника "останньої надії" (ПОН). Найбільш критичною є ситуація з КП "Вода Донбасу" (Донецька обл.) і КП "Аульський водовід" (Дніпропетровська обл.), які сумарно забезпечують водою близько 5 млн населення.

"Ми вимагаємо, щоб у терміновому порядку було скликано РНБО з цього питання, а також надано позицію Кабінету Міністрів і Нацкомісії (НКРЕКП - ІФ) про те, як підприємствам, які нині споживають е/е у ПОН, діяти (у разі відключення їм е/е - ІФ)", - сказала О.Бабій.

Голова асоціації нагадала, що однією з головних причин, через які у підприємств виникли великі суми заборгованості, і перед попереднім постачальником, і перед ПОН, є несвоєчасне відображення в тарифах на їхні послуги цін на е/е.

О.Бабій висловила думку, що серед першочергових заходів, які необхідно вжити для вирішення ситуації: внесення в терміновому порядку змін до закону "Про ринок електричної енергії" щодо продовження терміну, протягом якого ПОН має надавати послуги клієнтам, а також встановлення НКРЕКП для водоканалів економічно обґрунтованих тарифів.

В асоціації також зазначили, що деякі водоканали, які раніше перебували на постачанні е/е у ПОН, змогли тимчасово розв'язати проблему за допомогою місцевої влади та запобігти відключенню з 1 квітня. Водночас у разі, якщо регулятор найближчим часом не перегляне їхніх тарифів, заборгованість водоканалів перед постачальниками зростатиме і ситуація посилюватиметься.

Раніше асоціація вже порушувала проблему відображення зростання цін на е/е в тарифах водоканалів на недостатньому рівні і зазначала, що через заборгованість за енергопостачання водоканали не змогли до 1 січня 2019 року укласти договір на постачання е/е з постачальниками за вільними цінами.

Як повідомлялося, згідно із законом "Про ринок електричної енергії", з 1 січня 2019 року впроваджено нові правила роботи на роздрібному ринку е/е. Енергопостачальні компанії (обленерго) були розділені на операторів системи розподілу і постачальників універсальних послуг (ПУП), що працюють із населенням. Усі непобутові споживачі мали укласти нові договори на розподіл і постачання е/е. Низка держструктур і комунальних підприємств не змогли укласти нові угоди та перейшли на постачання до постачальника "останньої надії" (ПОН, яким визначено держпідприємство "Укрінтеренерго") на умови акцептованого постачання. Послуги ПОН коштують на 25-30% дорожче, ніж у ПУП та інших постачальників.

19 березня "ДТЕК Мережі", до якого входять три оператори системи розподілу (ОСР) електричної енергії (у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях), попередив про загрозу відключення з 1 квітня від енергопостачання низки важливих для інфраструктури об'єктів, постачання е/е яким здійснює постачальник "останньої надії" ДП "Укрінтеренерго".

У свою чергу глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що "Укрінтеренерго" після відведеного законом терміну (90 днів, які закінчуються 26 березня) відключить від енергопостачання боржників незалежно від виду їхньої діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

Із зовнішніх процесів на Україну найгірше впливають проблеми у відносинах із Польщею, ситуація у США та політика уряду Угорщини - соцопитування

ТОВ "ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Україні необхідні стандарти з переробки будівельних відходів руйнувань - президент ВСВБ

Споживання цементу в Україні 2023 року зросло на 17% - асоціація "Укрцемент"

Мережа лабораторій "Ескулаб" виконує свої зобов'язання, але конфлікт між власниками зриває плани розвитку компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА