11:21 23.11.2020

Другий тур виборів мерів 22 листопада у низці міст відбувся відповідно до стандартів, але в п'яти містах застосовувалися технології підкупу виборців - КВУ

2 хв читати

Київ. 23 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Другий тур виборів мерів 22 листопада у низці міст відбувся відповідно до демократичних стандартів, але в п'яти містах застосовувалися технології, спрямовані на підкуп виборців, зазначає голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель.

"За даними нашого спостереження, ми маємо підстави говорити, що в половині міст вибори відбулися відповідно до демократичних стандартів, але в п'яти містах з 11 наші спостерігачі відзначали застосування технологій, які є складовою механізмів з підкупу виборців", - сказав він на прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Кошель наголосив, що спостерігачі КВУ відзначали масове фотографування виборчих бюлетенів, підвезення виборців на дільниці, зокрема за допомогою приватного автотранспорту.

"Показовими були факти, зафіксовані нашими спостерігачами в Черкасах, коли приватними автомобілями довозили виборців до виборчих дільниць. Лише спостерігачі КВУ в Черкасах зафіксували близько десяти таких фактів. Також у Черкасах фіксували так звані каруселі й фотографування бюлетенів", - вказав він.

Кошель також розповів, що в Дніпрі в одній із неформальних Viber-груп під назвою "Підробіток. Вибори в Дніпрі" виборцям пропонували залишити свої паспортні дані і щоб у подальшому вони проголосували за 1,5 тис. грн. На день виборів 22 листопада ця група налічувала майже 25 тис. людей.

"Маємо підстави констатувати, що кількість фактів і масштаби технологій, пов'язаних із підкупом, значно зросли порівняно з першим туром виборів та порівняно з голосуванням 15 листопада. За умови низької явки технологія підкупу й активізації своїх електоральних груп значною мірою посилюється", - наголосив голова КВУ.

Крім того, Кошель звернув увагу на велику проблему з протиепідемічними заходами на виборчих дільницях. "Ми знову фіксували непрацюючі термометри. У мене взагалі складається враження, що МОЗ самоізолювалося від виборів, і вони не зробили нічого ні в плані рекомендацій напередодні другого туру, ні в плані практичних дій, щоб дільниці були забезпечені належним чином", - зазначив він.

Як повідомлялося, повторне голосування (так званий другий тур) на виборах міського голови відбувся в неділю, 22 листопада, в 11 містах України.

Жителі Дніпра, Миколаєва, Львова, Полтави, Рівного, Черкас, Ужгорода (Закарпатська обл.), Слов'янська (Донецька обл.), Бердянська (Запорізька обл.), Дрогобича (Львівська обл.) та Нікополя (Дніпропетровська обл.) обирали одного з двох кандидатів, що вийшли в другий тур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА