13:13 18.12.2020

Україні слід законодавчо визначитися з поняттям "екстремізм", розробити держпрограму і превентивні заходи - експерти

3 хв читати

Київ. 18 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Незаконне зберігання зброї, анонімні повідомлення про нібито мінування, загроза життю публічних людей - найбільш часті прояви екстремізму в Україні, свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Українська політика"/UP Foundation.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю керівник Фонду "Українська політика"/UP Foundation політолог Костянтин Бондаренко зазначив, що в Україні немає юридично оформленого поняття "екстремізм", немає закону, який передбачав би боротьбу з екстремізмом, а в законодавчому порядку переслідують окремі його прояви, як-от тероризм.

За його словами, попри те, що в Україні немає такого рівня екстремізму, як на Близькому Сході чи в Європі, прояви етнонаціоналістичного екстремізму непоодинокі.

"Йдеться про необхідність профілактики важких проявів екстремізму. Щоб не "грянув грім", ми вважаємо, що вже зараз потрібно робити цілу низку досліджень, розробляти методологічну, законодавчу базу для боротьби з екстремізмом, щоб у майбутньому він не став найголовнішою проблемою для України", - наголосив К.Бондаренко.

У свою чергу виконавчий директор Фонду "Українська політика"/UP Foundation Лев Бондаренко оприлюднив результати дослідження щодо проявів екстремізму в Україні. Дослідження здійснювалося з грудня 2019 року до листопаду 2020 року методом моніторингу повідомлень ЗМІ на всій території України, за основу було взято десять ключових критеріїв, що потрапляють під прояви екстремізму.

"Що стосується загальних результатів за рік, то склалася така картина: найбільше проявів екстремізму було зафіксовано за критерієм "незаконне зберігання, виготовлення та поширення зброї" - 746 подібних випадків... На другому місці - спроби підготовки терористичних актів, мінування будівель, усі заяви, що ми чуємо про мінування приміщень... їх було 567 за цей рік. На третьому місці - загроза життю державних службовців, політиків, журналістів, громадських і публічних діячів... комусь підривають автомобілі, комусь погрожують силовим способом, когось викрадають", - розповів він.

Також, за словами Льва Бондаренка, за минулий рік було 14 випадків спроби захоплення влади і державних установ.

У регіональному розрізі за кількістю випадків прояву екстремізму лідирують Київ, Одеська і Дніпропетровська області.

"Переважно в Україні з екстремізмом пов'язують праворадикальні угруповання. Певною мірою це відповідає дійсності... Попри те, що ці угруповання і політичні структури мають бойовий досвід, на наш погляд (і це констатують і правоохоронні органи), вони не готові впроваджувати силові методи боротьби", - сказав керівник проектів Фонду "Українська політика"/UP Foundation Олег Витягов.

Він наголосив: "В Україні боротьба з екстремізмом ведеться хаотично... Окремі злочини, які містять екстремістські ознаки, віднесено до підслідності різних правоохоронних органів... Ми пропонуємо... Планомірно працювати над створенням державної програми з протидії екстремізму. Окрім праворадикального, є ще й ліворадикальний екстремізм".

Він додав: "Потрібно визначити, що таке екстремізм, у рамках законодавчого поля України... Тоді ми матимемо можливість розробити закон про протидію екстремізму".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА