14:43 03.11.2020

Розпочато ІІ етап водневих випробувань на базі АТ "Дніпропетровськгаз"

2 хв читати
Розпочато ІІ етап водневих випробувань на базі АТ "Дніпропетровськгаз"

На спеціально збудованому полігоні, який повністю відтворює реальну систему газопостачання, фахівці АТ "Дніпропетровськгаз" розпочали другий етап досліджень впливу сумішей природного газу з 50% воднем на діючі елементи газорозподільних систем.

"Під час першого етапу випробувань ми використовували 99% водень та спостерігали за його впливом на газорозподільну систему. Зараз ми зменшуємо вміст водню та визначаємо оптимальний склад газоводневих сумішей, використання яких можливе з огляду на матеріали та обладнання газових мереж України. Усі експерименти проводяться із необхідним рівнем безпеки", - зазначає головний інженер АТ "Дніпропетровськгаз" Олександр Макаренко.

Завдяки обміну результатами випробувань з колегами з європейських компаній в рамках асоціації Marcogaz та EU Hydrogen Strategy, фахівці дійшли висновку, що українська газорозподільна система має особливості, які не дозволяють повністю перейняти результати європейських водневих проектів. Тому для аналізу отриманих даних компанія співпрацює з провідними науково-дослідними інститутами Національної академії наук України.

Фахівці АТ "Дніпропетровськгаз" фіксують суттєве зменшення викидів СО2 під час згорання метан-водневих сумішей, порівняно із чистим метаном. Крім того, коефіцієнт корисної дії на газовій плиті та котлі підвищується.

Разом із статичними випробуваннями мережі газоводневими сумішами, на полігоні компанії розпочато перші динамічні випробування – вогневі експерименти на газових приладах. 

Проект дослідження роботи газових систем з воднем складається з трьох етапів. Перші два – це польові випробування зі статичними і динамічними експериментами на полігонах. Польові випробування на полігоні АТ "Дніпропетровськгаз" триватимуть до середини 2022 року, і дозволять оцінити специфіку використання водню і газоводородных сумішей протягом двох опалювальних періодів.Третім етапом стане аналіз даних, отриманих на полігонах, в лабораторіях наукових партнерів водневого проекту.

 

Довідка: Регіональна Газова Компанія – сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектору, спрямовані на підвищення якості клієнтського обслуговування, модернізацію галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайняті 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів та понад 8 млн. споживачів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА