20:01 10.09.2018

У Британії показали випробування прототипу літаючого електротаксі

2 хв читати

У Британії вперше показали випробування прототипу електричного таксі з вертикальним зльотом і посадкою. Це перша подібна розробка в країні, стверджує The Times, над проектом працює компанія Vertical Aerospace. Машини подібного типу отримали назву eVTOL (electric vertical take-off and landing - електричний вертикальний зліт і посадка).

Як повідомляє видання, розробник розраховує, що літаюче таксі вдасться запустити у виробництво і почати продавати в найближчі чотири роки. Але спочатку отримати дозволи органів, що відповідають за безпеку польотів. За задумом, таксі зможе працювати за існуючими льотними правилами, так як буде використовуватиме діючі аеро- і хеліпорти.

Розробка Vertical Aerospace зможе перевозити до чотирьох пасажирів і розвивати швидкість до 186 миль на годину (майже 300 км на годину). Передбачається, що таксі, оснащене чотирма вертикально розташованими гвинтами, зможе пролетіти до 150 км. Однак його більш потужна версія, випуск якої запланований на ще пізніший термін, зможе долати до 800 км.

На відео, опублікованому на Youtube каналі Vertical Aerospace, показані випробування прототипу таксі. Кілька людей викочують апарат з ангара в аеропорту Котсуолд, після чого він піднімається і на висоті кількох метрів пролітає над полем, приземляючись на іншому кінці ЗПС. Показаний прототип управляється дистанційно, в той час як фінальна модель  має бути пілотованою.

Vertical Aerospace заснована британським підприємцем Стівеном Фіцпатріком в 2016 році. Він упевнений, що літаюче таксі буде особливо зручно для перельотів між містами. "Пасажири будуть злітати з місць, близько розташованих до їхнього будинку або роботи і приземлятися близько до місця призначення", - сказав Фіцпатрік The Times.

"Якщо ви візьмете до уваги те, що найактивніші рейси з Лондона це Париж, Дублін і Едінбург, можливість дістатися до цих міст без використання злітно-посадкової смуги знизить необхідність розширення Хітроу", - сказав він Times. За словами Фіцпатріка, таксі будуть робити з легкого композитного матеріалу, що зробить його більш дешевим у порівнянні з вертольотами.

Подібними розробками займаються різні компанії в усьому світі. Наприклад, Uber вже уклала контракт з NASA на створення пілотованого літаючого таксі. Uber планує до 2020 року почати випробування електричних літаючих таксі, і приступити до їх експлуатації з 2023 року.

Rolls Royce також працює над апаратом типу eVTOL. Свою розробку компанія представила на авіасалоні Фарнборо в липні цього року. eVTOL Rolls Royce оснастять шістьма електродвигунами, апарат буде вміщати п'ять пасажирів і зможе розвивати швидкість до 400 км на годину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА