17:37 21.04.2020

Автор ЛЮБОВ ЦИМБАЛ

Чи є життя після кризи або 5 рекомендацій для тих, хто дивиться на кілька кроків вперед

5 хв читати
Чи є життя після кризи або 5 рекомендацій для тих, хто дивиться на кілька кроків вперед

Любов Цимбал, засновник компанії "Група Фінансових Рішень"

 

 

Багато компаній урізують витрати і заморожують проєкти, скорочують персонал, намагаються погасити кредити або домовитися про їх реструктуризацію, хтось продає активи або їх частину. Всі рятують свій бізнес в авральному режимі чим можуть, як можуть. Але, хочу нагадати, що зараз саме час думати про те, що станеться після зняття карантинних заборон і більш-менш зрозумілої ситуації з термінами відновлення економіки. Думати не про те, що ми робили вчора, а про те, що ми будемо робити післязавтра.
Зрозуміло одне - як раніше вже не буде. Світ зміниться, ми поміняємося, наш бізнес зміниться. Криза зруйнує старі порядки і створить нові правила гри. Тому забудьте про те, як ви працювали раніше. Під час кризи виживають тільки гнучкі підприємці.

І до цього і потрібно готуватися вже прямо зараз. Бізнесу важливо не жити одним днем. Впровадження системи управління ризиками в мінливому світі сьогодні - це вже не просто незрозумілі слова, і нинішня ситуація нам це дуже дохідливо пояснила. Відразу стали зрозумілі вирази: "фінансова стійкість", "фінансова стабільність", "резервний фонд", "бюджетування", "фінансове моделювання" та інші. Якщо простіше, то важливо дивитися на кілька кроків вперед і прораховувати план Б, план В і так далі.

Мої рекомендації для тих, хто бачить перспективу в посткризовому світі.
Перше - зупиніться. Згадайте, що це не перша і не остання криза в нашому житті. Не піддавайтеся паніці. Увімкніть холодний розум. Подумайте про те, що криза закінчиться, а ви продовжите працювати. Детально прорахуйте кожен ваш крок зараз, який потягне за собою зміни в майбутньому. Дайте відповідь на запитання: наскільки стійкий ваш бізнес і що на нього може вплинути через місяць, три, пів року?

Друге - проведіть ревізію бізнес-процесів вашої компанії, і ви вирішите, як мінімум, три найважливіших питання:

1. Скільки прибутку втрачається через відсутність чіткої системи?
2. Як вийти з операційного хаосу?

3. Як оптимізувати економіку проєктів і звести до нуля втрату грошей всередині компанії?

Сьогодні у вас більш ніж достатньо на це часу, якого завжди так не вистачало на стратегію та інструменти управління.

У результаті ревізії стане зрозумілим: 1) де втрачається до 50% чистого прибутку і як це виправити; 2) який вплив на кінцевий результат робить кожен член вашої команди, з ким краще попрощатися як з баластом, який тягне ваш бізнес назад, а кому потрібно дати додаткові повноваження, щоб робота була максимально ефективною; 3) яким повинен бути ваш план дій з оптимізації та автоматизації процесів на найближчий час.

Третє - проведіть оптимізацію бізнес-процесів. Це робота на перспективу, ваші інвестиції в посткризове відновлення. На хвилинку уявіть собі: мінімальне скорочення витрат після проведення оптимізації становить 10%, максимальне - до 50%. Завдяки оптимізації стане ясно, що необхідно відсікти все непотрібне і перевести витратні як за часом, так і по грошах функції на аутсорсинг. Це збільшить мобільність і адаптивність компанії на даному етапі і звільнить в середньому від 25% часу, який раніше витрачався на рутинні оперативні активності. А це, в свою чергу, дозволить вам зайнятися важливішими стратегічними завданнями.

Четверте - заздалегідь подбайте про побудову системи економічної безпеки (якщо такої у вас ще немає). Вона повинна бути сформована з урахуванням фінансових інтересів компанії: зростання ринкової вартості компанії, збільшення прибутку, наявності достатнього обсягу основного, додаткового капіталу та інвестиційних ресурсів, планування податкового навантаження та ін. Обов'язково повинні використовуватися сучасні інформаційні системи і бази даних, адже облік в "комірних книгах і з рахівницями" - позавчорашній день.

Як би не смішно це звучало, але "держава в смартфоні" для дуже багатьох бізнесів в Україні - досі щось космічне. Кожен раз, коли я починаю працювати з новим бізнесом і новим проектом, дивуюся, як при існуючих технічних та вже законодавчих можливостях у штатних бухгалтерів може тривати настільки сильна любов до паперів, важливим десяти підписам на кожному документі, калькуляторам, а іноді рахівницям. Хто сьогодні ставить на документах свої підписи в ваших компаніях, просто цікаво?

Також важливо своєчасно і ретельно проводити оцінку внутрішніх і зовнішніх ризиків компанії, перевіряти ділову репутацію і платоспроможність клієнтів і контрагентів.

П'яте - робота з командою. Не потрібно ховатися від співробітників. Якщо потрібно скорочення витрат для виживання бізнесу, вони зрозуміють, навіть якщо їм це розуміння не допоможе, то з яким враженням про вашу компанію вони підуть? Не забувайте - криза вічною не буде, і бізнес відновиться, а що буде з вашою репутацією роботодавця? Ваші підлеглі повинні знати про труднощі і плани виходу з кризових ситуацій. Кожна людина бажає розуміти, що сталося і які зміни чекають на компанію і її особисто. На даному етапі довіра важлива, як ніколи.

І, звичайно ж, тримайте зворотний зв'язок зі споживачами ваших товарів/послуг. Адже хто, як не вони впливають на ваш бізнес. Важливо цікавитися, чи задоволені вони якістю сервісу/продукцією, що б їм хотілося б змінити, тощо. Зібравши інформацію про недоліки безпосередньо від клієнта, у вас буде можливість доопрацювати, виправити помилки, вибрати найбільш оптимальний варіант вирішення завдання.

У бізнесі все постійно змінюється. Не існує чарівної вічної формули успіху - вона теж постійно змінюється. Тому, чим більше ми експериментуємо, тим більше можливостей у нашого бізнесу вчасно реагувати і залишатися на плаву.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА