18:00 06.07.2020

Автор АРТЕМ КОХАНЕВИЧ

Що не живе, те й не помре

4 хв читати
Що не живе, те й не помре

Артем Коханевич, CEO GigaCloud

 

Майже через чотири місяці після введення в Україні заходів з протидії COVID-19 настав час підбити проміжні підсумки. Скажу одразу ― мене дуже тішить, що від нинішньої кризи Україна постраждала помітно менше, ніж більшість розвинених країн ЄС або США. Давайте розберемося, чому так, та чи довго нам буде так «щастити».

Вже майже півроку бізнес у всьому світі живе в умовах, коли глобальні економічні прогнози змінюються мало не щодня. Однак, незважаючи на все, що відбувається, Україні вдалося не допустити обвалу національної валюти, утримати економіку та банківську систему в досить працездатному стані. Так, ми бачимо падіння ВВП на 1,5% ― або навіть на 1,3%, як зазначається в оновленому звіті НБУ. Але при цьому в економічно більш розвинених країнах, таких як Франція чи Іспанія, ВВП на тлі COVID-19 скоротився сильніше ― на 5,8% і 4,1% відповідно. А ВВП США в першому кварталі знизився на 5% вперше з 2008 року.

Така різниця в економічних показниках України та світу пов'язана з тим, що карантинні заходи вдарили, в першу чергу, по сфері послуг. І якщо в більшості розвинених країн частка середнього та малого бізнесу в структурі економіки може займати до 95%, то в Україні цей показник ніяк не досягне і 30%. За статистикою ЕВА (European Business Association), у сфері малого підприємництва у країнах ЄС працює понад 50% працездатного населення, тоді як у нашій країні цей показник ледве досяг позначки в 10%.

Навіть Мінекономіки визнає, що мікро- та малі підприємства приносять Україні всього 16% ВВП. Для порівняння, у Європі ― як мінімум у два, а у деяких країнах і в три рази більше. Природно, багато представників малого бізнесу в нашій країні працюють «в сіру», а іноді і «в чорну». Але навіть якщо припустити, що лише третина МСБ в Україні прозора та знаходить відображення в офіційній звітності ― до розвинених країн ЄС нам все ще далеко.

Як не парадоксально, саме ці відмінності дали шанс українській економіці вижити в епоху коронавірусу. Адже в першу чергу всі карантинні заходи вдарили не по гігантам промисловості або міжнародним гравцям, а по МСБ у сфері обслуговування, торгівлі, транспорту та туризму.

Звичайно, COVID-19 істотно прорідив лави мікро- та малого українського бізнесу. На деякий час цей ринок може суттєво втратити не тільки в кількості, але і в якості послуг, адже чим більше на ринку гравців, тим здоровіша конкуренція. Крім того, великі підприємства не можуть зупинити зростаюче безробіття ― МСБ набагато активніше створює нові робочі місця і в стабільні часи.

Варто звернути увагу на ще один досить цікавий показник ― споживчі витрати. В Україні з початком карантину вони істотно скоротилися, проте залишившись у секторі зростання (+ 8,1% у першому кварталі). У США цей показник знизився на 7,6%, і це найсильніший спад із 1980 року. В Європі споживчі витрати також скоротилися на тлі пандемії, і лише у травні почали поступово повертатися до докризових обсягів.

При цьому загальні тенденції споживання в Україні та в світі збігаються ― люди стали менше витрачати на товари та послуги, що не входять у категорію «першої необхідності», більше купувати в інтернеті та частіше користуватися послугами доставки. У свою чергу, на тлі загальної стагнації, IT-бізнес показав доволі впевнені темпи зростання ― через перехід великої кількості компаній на віддалену роботу, збільшення попиту на послуги доступу до інтернету і, в тому числі, за рахунок зростання хмарної інфраструктури.

В Україні IT-ринок зараз перебуває у двічі виграшному становищі. По-перше, наша економіка залишається досить стабільною, незважаючи на всі виклики коронакризи. По-друге, наші фахівці все ще «дешевше» європейських, і тим більше американських колег. А значить, з урахуванням націленості бізнесу за часів будь-якої економічної кризи в першу чергу оптимізувати свої витрати, українські фахівці стануть ще популярніші на світовому ринку.

Але все ж одним IT-сектором ситий не будеш. Дуже важливо, щоб економіка країни розвивалася збалансовано і людям, які втратили бізнеси та роботу, не довелося роками чекати підходящої кон'юнктури та відновлення зростання ринку. Основна роль держави ― якісне "інвестування" зароблених всередині країни грошей. І найкраще, що наш уряд може зробити зараз ― інвестувати всі доступні засоби в підприємців і МСБ, створюючи умови для швидкого зростання цього сегменту ринку. Адже, як показує досвід розвинених країн, цей сегмент цілком може бути потужним локомотивом економіки.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА