15:23 23.07.2020

Автор МУСА МАГОМЕДОВ

Завдання нового міністерства - відродити українську промисловість

2 хв читати
Завдання нового міністерства - відродити українську промисловість

Муса Магомедов, народний депутат України

 

Уряд створив Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості. Це хороший знак для української економіки і великого бізнесу. Той факт, що Кабмін демонструє розуміння необхідності більш уважно ставитися до розвитку вітчизняної промисловості, не може не радувати. Адже історія успіху розвинених країн показує, що локомотивом зростання економіки і створення нових робочих місць завжди виступає національна промисловість.

Втім, як у нас часто буває, не обійшлося без ляпів. Виявилося, що Уряд не має чіткого розуміння, які галузі промисловості є стратегічно важливими для України. Поки названий тільки оборонно-промисловий комплекс, який у нас з 2015 року і так в пріоритеті. Думаю, перелік скоро з'явиться, після обговорення з бізнесом та експертами. Швидше за все, правильніше було б трохи відкласти презентацію нового міністерства. Також, не зовсім зрозумілі цифри, названі новим міністром Уруським в якості цільових орієнтирів роботи. Хто і як їх розрахував невідомо, тому експерти вже критикують міністра.

Незважаючи на деяку затримку на старті, необхідно відзначити, що ініціатива Уряду щодо створення МСГП дуже своєчасна. Великий бізнес давно просив відродити Мінпром, при якому в країні була більш-менш зрозуміла промислова політика. Тому, не звертатимемо увагу на перші спотикання. Набагато важливіше сьогодні визначити, якими саме стратегічними галузями промисловості має займатися нове Міністерство.

Пріоритетним критерієм відбору, на мій погляд, має бути значення тієї чи іншої галузі для української економіки, а вже потім перспективність її розвитку в довгостроковому вимірі. Чому так? Тому що сьогодні наша економіка знаходиться в глибокій кризі. І першочергове завдання - подолати кризу, стабілізувати економічні процеси, створити умови для відновлення зростання. Тобто, мова йде не про перспективність, а про виживання. Отже, на перше місце за пріоритетністю я би поставив гірничо-металургійний комплекс. ГМК сьогодні це: 12,8 млрд. доларів США валютних надходжень, 24,5 млрд. грн надходжень до ПФ і 200 тис. робочих місць. Якщо не врятувати ГМК, економіка просто впаде.

Крім того, до переліку стратегічно важливих галузей промисловості потрібно внестимашинобудування. За деякими позиціями, такими,як енергетичне і с/г машинобудування, Україназаймає непогані позиції на світових ринках. З точки зору збереження високотехнологічних виробництв, стратегічно важливими є авіабудівна і космічна галузі. У самий розпал карантину наш авіа-гігант «Мрія» нагадав всьому світу, що в Україні вміють робити літаки. А наші ракетні носії давно використовуються космічними державами. Вважаю розумним залучити парламент і експертне співтовариство до обговорення і затвердження переліку галузей. Разом у нас обов'язково вийде.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА