12:33 28.08.2020

Автор ОЛЕКСАНДР КОРЧИНСЬКИЙ

Українську енергетику врятує відкритий ринок із рівними умовами

5 хв читати
Українську енергетику врятує відкритий ринок із рівними умовами

Олександр Корчинський, в.о. генерального директора ПАТ "Центренерго"

 

 

Державній генерації – обов’язки, приватним компаніям – права?

Державні енергетичні компанії в Україні сьогодні поставлені в умови, коли очікувані від них фінансові результати перекреслюються накладеними обмеженнями і зарегульованістю. Делегування цим компаніям державою своїх соціальних функцій і зобов’язань превалює над економічними обґрунтуваннями. Наприклад, в Енергоатому - це ПСО та встановлення мінімальної ціни одиниці електроенергії, у Центренерго – завищена закупівельна ціна на вугілля державних шахт, і для всіх державних компаній, з Укргідроенерго включно, - вимога продавати електроенергію на ринку двосторонніх договорів лише з відкритого аукціону. При цьому, приватна генерація не має таких зобов’язань, що позбавляє державні компанії можливості конкурувати з ними на рівних.

Нас звинувачують у продажі електроенергії дешевше за її собівартість. Подивімося правді у вічі: ми продаємо електроенергію за її ринковою ціною, на відкритих аукціонах. Продаємо усім покупцям, які приходять і роблять свої адекватні цінові пропозиції. Наприклад, 14 серпня ми продали з аукціону обсяги електроенергії до кінця року - загалом 11 лотів різного об’єму різним контрагентам за різними цінами. Зокрема, 2100 МВтг пікових навантажень були виставлені на аукціон за стартовою ціною 2150 грн/МВтг. І після тривалих торгів були викуплені у лотах різних обсягів за ціною від 1350 грн/МВтг, 1272 грн/МВтг  до 1220 грн/МВтг.

Для порівняння, на аукціоні 20 серпня Укргідроенерго стартувало з 1600 грн/МВтг, при цьому продавши загалом 300 МВтг пікових навантажень за середньозваженою ціною 1239 грн/МВтг.

Зауважимо, середньозважена ціна проданих пікових навантажень ПАТ «Центренерго» склала 1222 грн/МВтг – це лише на 17 грн дешевше на 1 МВтг (або на 1,7 коп на 1 КВтг), при цьому обсяг проданої нами електроенергії більший у 7 разів. Енергоатом 26 серпня продав 600 МВтг базового навантаження по 1120 грн.

Водночас за якими цінами продають приватні компанії ми знати не можемо.

Ми неодноразово звертали увагу НКРЕКП про встановлення рівних умов на ринку електроенергії, і вже звернулися до Верховної Ради з пропозицією переглянути законодавчу норму, яка б зобов’язала укладати двосторонні договори лише за результатами відкритого аукціону всім компаніям, незалежно від права власності.

Державні шахти – державні гарантії

Основною причиною, з якої ми виставили на аукціон 14 серпня такі великі обсяги електроенергії, є державні шахти і наші зобов’язання перед ними. Завдяки отриманим від покупців платіжним гарантіям ми розрахувалися із шахтарями, сплативши їм у серпні понад 600 мільйонів гривень.

Водночас, сьогоднішня ціна на вугілля державних шахт абсолютно відірвана від ринкових реалій. 1950 гривень за тонну – це невдалий компроміс, який не вирішує жодних проблем, а лише породжує нові.

Передусім, така ціна безумовно не покриває собівартості вугілля, адже на багатьох шахтах вона вища у рази, а часом і в десяток разів. Різниця покривається дотаціями з бюджету, і це чимале навантаження для держави.

З іншого боку – така ціна значно вища за ринкову і економічно обґрунтовану, вона створює нам неліквідну собівартість одиниці електроенергії. Через значний розрив між собівартістю і ринковою ціною накопичуються усе нові збитки. І цей процес не буде нескінченним. Без системного вирішення проблеми Центренерго загине і потягне слідом усю вугільну галузь, адже на сьогодні ми є єдиним  покупцем вугілля українських державних шахт.

Наразі ми пропонуємо Уряду взяти на себе більше зобов’язань перед шахтарями, знизити ціну на вугілля, збільшивши розмір дотацій. Так, це додаткове навантаження на бюджет. Але це ніщо порівняно з навантаженням, яке впаде на державу в разі зупинки Центренерго і цілої вугільної галузі. Не кажучи про міста, які залишаться без опалення від ТЕС. Власне, ми акцентували на цьому у своєму зверненні до Прем’єр-міністра.

Не опускаємо рук

Тим часом, антикризовий менеджмент Центренерго робить власні конкретні кроки для виведення компанії на інвестиційно привабливий рівень.

Зокрема, ми активно працюємо над проблемою непрофільних активів. Це чутлива ділянка, яка теж пов’язана з цілим комплексом соціальних зобов’язань. Адже на численних непрофільних об’єктах, залишених компанії у спадок ще з радянських часів, також працюють люди. Однак, на сьогодні готелі, їдальні, спорткомплекси приносять по 10 мільйонів гривень збитків на місяць. Тож ми детально розбираємо ситуацію по кожному з них, разом із керівниками ТЕС шукаємо можливості скорочення витрат, передачі об’єктів на баланс місцевих рад, або ж закриття. А людям, які там працюють, пропонуємо можливість перекваліфікації і працевлаштування на наших профільних об’єктах.

Ще один важливий напрямок – публічні закупівлі. Ми змінили істотні умови тендерів, щоб унеможливити формування правил під одного гравця. Також ми дуже серйозно ставимося до скарг з боку учасників торгів, які вважають свої права порушеними. Для цього на офіційному сайті є контакти антикорупційної уповноваженої та адреса скриньки для звернень. До речі, є вже і реальні результати такої роботи. Зокрема, буквально днями завдяки зверненню на «скриньку довіри» звернення, після проведеної перевірки відмінили проведення закупівлі засобів індивідуального захисту органів дихання очікуваною вартістю 1 234 050 грн. Нові торги будуть оголошені згідно процедури після усунення в технічній документації передумов для зловживань.

І ми постійно запрошуємо потенційних партнерів долучатися, подавати свої пропозиції і перемагати у відкритій чесній боротьбі.

Крім того, намагаючись знизити собівартість, ми знаходимося в постійному пошуку найкращого співвідношення ціни та якості. Наразі, окрім закупівлі вугілля у державних шахт за ціною 1950 грн/т і контракту з Д.Трейдинг за ціною 1660 грн/т, ми маємо також активний контракт за ціною 1480 грн/т. І вже отримали першу партію якісного українського вугілля на Вуглегірську ТЕС.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА