10:12 10.03.2021

Автор МАРІ ПЕДАК

Аби бігали дані, а не люди: як ми разом зробили "Трембіту"

6 хв читати
Аби бігали дані, а не люди: як ми разом зробили "Трембіту"

Марі Педак, керівниця проектів EGOV4UKRAINE і EU4DigitalUA

 

Хотіла би сказати трохи про трембіту.

Ні, не про гучний український  музичний інструмент. У давні часи,  серед іншого, засіб зв'язку чабана з його селом в Карпатах. Йтиметься про "Трембіту" - систему обміну даними. Вона беззвучна і невидима, хоча її основною функцією також є зв'язок.

Ця "Трембіта" з'єднує між собою електронні реєстри органів влади і забезпечує взаємодію між ними. Так відбувається обмін даними, необхідними для надання електронних послуг громадянам, а також для інших цілей електронного врядування. Завдяки цьому людям для отримання тої чи іншої послуги не потрібно надавати органам довідки, а чиновникам - витрачати час на паперову роботу.

єМалятко - як це відбувається

Можливо, доречно навести  приклади того, як система працює і допомагає простим українцям. Як, власне, бігають дані, а не люди.

Мабуть, найпоказовішою в цьому плані є комплексна послуга єМалятко, що працює на базі "Трембіти".

Вона передбачає надання за однією онлайн заявою до  дев'яти послуг, пов'язаних з народженням дитини. Батькам не потрібно окремо відвідувати низку установ, витрачаючи час і, часто, нерви. У деяких випадках оформити послугу можна вже в своєму особистому кабінеті на порталі Дія, в інших - в пологовому будинку або в ЦНАПі.

Як же бігають в цьому випадку дані, а не люди? Давайте зазирнемо за лаштунки процесу.

Після заповнення заявки на порталі Дія (особисто заявником або ж через адміністратора) вона надходить до органів Міністерства юстиції, і там створюється актовий запис в Державному реєстрі актів цивільного стану.  Далі дані цього запису паралельно "біжать" від мін'юсту до Державної податкової служби (ДПС) і Державної міграційної служби (ДМС).

ДПС присвоює  малюку  індивідуальний податковий номер (ІПН) і вносить його до Держреєстру фізичних осіб-платників податків. ДМС присвоює  унікальний номер запису в реєстрі (УНЗР) і вносить цей номер в Єдиний державний демографічний реєстр. Від цих служб дані надходять назад до мін'юсту - для оформлення Свідоцтва про народження дитини.

Мін'юст завершує оформлення свідоцтва, вносячи в нього  отримані ІПН і УНЗР. Після цього дані документа про народження йдуть від мін'юсту в Інформаційну систему Міністерства соціальної політики. Його органи ухвалюють рішення щодо пов’язаних із народженням соціальних виплат  і пересилають результат до мін'юсту.

Паралельно Міністерство юстиції відсилає дані свідоцтва про народження до Реєстру територіальних громад ДМС, далі вони надходять до Реєстру територіальної громади конкретного органу місцевого самоврядування для реєстрації місця проживання дитини. Після завершення ДМС також шле результати в Мін'юст.

Міністерство юстиції все це збирає, формує результат розгляду заявки і пересилає його на портал Дія, тобто заявнику.

Батьки тим часом займаються дитиною та іншими нагальними питаннями, а не оббиванням порогів різних установ. Усі обміни даними між відомствами відбуваються через "Трембіту". Яка, серед іншого, забезпечує і захищеність інформації.

Невидима, але не абстрактна

Те ж при реалізації іншої електронної послуги - ID-14. При отриманні першого паспорту в органах Державної міграційної служби підліток відразу ж отримує індивідуальний податковий номер.

Раніше потрібно було спочатку відвідати податкову і отримати ІПН, а потім йти до  ДМС оформлювати  ID-карту. Зараз підліток йде в ДМС і  там подає заяву - а в податкову замість нього "біжать" відіслані через "Трембіту" дані, необхідні для оформлення індивідуального податкового номера. ДПС оформляє ІПН і відсилає номер через систему назад в "міграційку", а та вносить його в ID-карту.

На відміну від трембіти-інструмента, "Трембіта"-система дуже молода.

Її було створено у 2017-2018 роках,  у рамках фінансованого ЄС проєкту EGOV4UKRAINE програми U-LEAD c Європою і у тісній співпраці з українськими партнерами.

У травні 2019-го відбувся перший обмін даними через систему: між електронними реєстрами Національної служби охорони здоров'я та Державної служби з питань лікарських засобів і контролю над наркотиками. Так відбувається автоматична перевірка ліцензій аптек, які беруть участь в програмі "Доступні ліки". Це не тільки звільняє держслужбовців від ручної перевірки інформації, але й запобігає можливим зловживанням, заощаджуючи таким чином кошти платників податків.

У кінці лютого 2021-го наш проект завершив роботу над компонентом з розробки і впровадження системи. 11 березня ми підіб’ємо підсумки спільної з українськими партнерами роботи над "Трембітою" та розвитком системи в цілому. Пройде представницька онлайн конференція за участі віцепрем'єра Михайла Федорова, посла Євросоюзу Матті Маасікаса, інших представників інституцій, прямо або опосередковано причетних до процесу створення та імплементації системи.

Трохи сумно завершувати такий важливий етап, в який було вкладено багато сил і коштів. Але водночас приємно, що ми залишаємо результат, який справлятиме  величезний вплив на життя українців і сприяти розвитку країни.

"Трембіта" невидима - але вона аж ніяк не абстрактна. У промислову експлуатацію систему було введено на початку 2020-го, а сьогодні вона вже є основою для цифрової трансформації України. Більше 80 органів влади підписали угоди на підключення до "Трембіти", між ними налагоджено понад 180 електронних взаємодій. Усього через систему відбулося вже близько 22 млн. обмінів даними. Безумовно, ці цифри постійно зростатимуть.

Що далі: плани і орієнтири

 Можна наводити інші цікаві приклади вже налагоджених взаємодій і послуг. Але не менше важливими є подальші перспективи.

Зокрема, плани щодо впровадження реєстрації місця проживання онлайн. Уряд анонсував запуск пілотного проекту в квітні цього року.

Зміна реєстрація місця проживання - найбільш затребувана державна послуга, і її електронізація безумовно стане черговим успіхом цифрової трансформації  України. Можливо, подією 2021 року. Система "Трембіта" забезпечуватиме в цьому випадку взаємодію електронних реєстрів територіальних громад органів місцевого самоврядування з Реєстром територіальної громади Державної міграційної служби.

Зараз триває ще один важливий процес. У рамках  проєкту EGOV4UKRAINE було також створено інформаційну систему "Вулик" для центрів надання адміністративних послуг. Вона автоматизує роботу ЦНАПів і підключена до "Трембіти". Таким чином,  через систему "Вулик" може взаємодіяти з електронними реєстрами центральних органів влади і органів місцевого самоврядування, забезпечуючи необхідний обмін даними між ними та ЦНАПами. Завдяки цьому центри зможуть надавати послуги значно швидше і якісніше.

На початку року пілотний проект стартував у Центрі адміністративних послуг Чорткова Тернопільської області. "Трембіта" дозволяє  ЦНАПу реєструвати місце проживання людини, забезпечуючи обмін даними між "Вуликом" та Реєстром територіальної громади. Сподіваємося,  протягом 2021 року використання "Трембіти" центрами адміністративних послуг стане звичайною практикою.

У цілому, уряд України задекларував амбітні плани щодо забезпечення до 2024 року можливості надання усіх державних послуг онлайн - і це дуже серйозна мета, яка вимагає завзятості й значних зусиль. Тому попереду багато роботи. В тому числі, до речі, і щодо згаданої послуги єМалятко - вона ще не завершила "експансію" всією країною, хоча й скористалися нею вже понад 76 тисяч сімей.

Але процес цифрової трансформації в Україні дуже динамічний. Цілі визначено, політична воля до їх досягнення є, присутня підтримка міжнародних партнерів. А значить, все повинно вийти.

Фінансований Євросоюзом і його державами-членами проєкт EGOV4UKRAINE добігає  кінця, але вже набирає темп новий проект EU4DigitalUA. До його завдань також входить налагодження інтероперабельності – тобто, здатності інформаційних систем і електронних реєстрів органів влади до взаємодії між собою. Продовжиться розвиток електронних сервісів, що базуються на "Трембіті".  Обидва проєкти реалізує естонська Академія електронного урядування - таким чином, має місце спадковість.

І про орієнтири. "Трембіту" створено за прикладом естонської системи X-Road, яка  забезпечує доступність в Естонії 99% послуг онлайн. До неї підключено більше 760 урядових, громадських і приватних організацій. Система робить можливими близько 3000 електронних послуг, заощаджуючи бюджетні кошти, час громадян і бізнесу.

Це те, на що має всі підстави орієнтуватися і Україна. А коли бачиш привабливу і реальну мету - йти набагато легше.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА