14:30 22.04.2021

Автор АЛЬОНА ОГОНЕСЯН

Сквош: ігри розуму або найрозумніший вибір

4 хв читати
Сквош: ігри розуму або найрозумніший вибір

Альона Огонесян, віцепрезидентка Федерації сквошу України

 

Часом сквош називають грою бізнесменів. Багато, хто намагається пояснити це елітарністю виду спорту, – підприємець хоче відчувати приналежність до вищого класу і тому обирає сквош. Але більшість навіть не здогадується, що все навпаки, що це, насамперед, сквош і необхідність мислити стратегічно під час гри допомагають людям ставати успішними і розвивати підприємницькі здібності.

Давайте з'ясуємо, як все насправді, і чому сквош – це гра успішних людей.

Світ захоплень

Технології розвиваються все швидше і відкривають перед людством все нові і нові можливості, але, водночас, люди постійно повертаються до витоків і традицій, а тому найпопулярнішими хобі наших співвітчизників залишаються: рукоділля – 22%, полювання і риболовля – 21%, книги – 20%. Після цього квітникарство – 16% і лише потім спорт – 13%, домашні тварини – 10%, подорожі – 6% і колекціонування – 5%.

Професор Манфред Кетс де Вріс у бестселері "Рівняння щастя" ділиться висновком: хобі, не пов'язані з професійною діяльністю, дозволяють "включати" ті здібності, ті частини головного мозку, які пасивні під час роботи, і підтримувати їх у хорошому тонусі. "Не важливо, чим ви захоплюєтеся – риболовлею, спостереженням за птахами, розведенням троянд або ... спусками на гірських лижах по цілині. Будь-яке хобі вносить у життя елемент гри, підсилює творчу активність, дозволяє скоригувати погляди на життя і професійні підходи", – констатує автор.

Підприємець – робота non-stop

Психологи вважають, що у взаємозв'язках між захопленнями і роботою існують дві тенденції: одні шукають у хобі те, чого їм бракує в роботі, інші – продовження, нових деталей професійної діяльності.

І ось саме ці, інші, на думку фахівців, мають підприємницький склад характеру.

Причому у більшості підприємницьких людей хобі є ще одним корисним побічним ефектом – тренінговим. Шахи – це тренування пам'яті і стратегічного мислення, екстремальні види спорту – розвиток безстрашності і навичок швидко ухвалювати рішення у критичних ситуаціях, все разом – ніби психотерапія для людей, що живуть напруженим життям: заспокоює нерви, дарує спілкування з друзями, дозволяє відволіктися і просто відпочити.

Сквош виявився осередком цих функцій: він дає форму, стимулює думку, формує цікаве коло спілкування і взагалі робить вас трохи особливим.

Особливі вибрали особливе

Із неприбраних середньовічних вуличок і в'язниць сквош перебрався в престижні британські школи, де і відшукав свою другу батьківщину. Спершу дивувалися – чому саме економічні школи? Відповідь проста: там навчається еліта, і на етапі становлення вона, свідомо чи підсвідомо, обирала для себе символи й атрибути, що найбільше відповідали запитам. І "плебейське" походження сквошу не мало значення – він на практиці давав саме те, чого вимагали майбутні лідери нації і бізнесу.

Стратегія і тактика гри в цьому сенсі універсальна: швидкий рух, необхідність маневрувати на обмеженій території, прораховувати дії на кілька кроків вперед (за себе і суперника) і блискавично наносити переможний удар. Власне, сквош можна цілком обґрунтовано назвати бізнес-симулятором для керівника, який дійсно навчає:

• відчувати себе переможцем;

• мислити як переможець;

• рухатися з високою швидкістю;

• бути гнучким;

• тримати удар.

 

Не випадково сьогодні сквош стає корпоративним видом спорту успішних компаній – кращого тімбілдингу не придумаєш. До того ж співробітники завжди в хорошій формі.

Які якості бізнесмена розвиває сквош?

• Стрімкість реакції і здатність вгамувати пристрасті – на користь раціо;

• Тактика і гнучкість. Як і в бізнесі, у грі можна багато передбачити – але не все, тому доводиться змінювати план, підлаштовуватися під наявну ситуацію, заколисувати увагу суперника/конкурента, дивувати – і перехоплювати ініціативу;

• Стримування дистанції/конкурентів. Гра, переговори –  і там, і там є точка, коли важливо утримувати і стримувати суперника, тримаючи дистанцію/темп або паузи. Тест на витривалість і витримку;

• "Читати" людину. Наші суперники, конкуренти і –  так, саме вони – партнери, можуть розкритися з несподіваного боку саме в грі або в напружений момент справи. Людина на корті не стримує емоцій і відпускає їх хоча б на мить – вчіться ловити такі "моменти відвертості".

Сквош у кількох обличчях

У сквош грають мільйони, але мільйонерами стають одиниці. Як і справжніми чемпіонами. Але сквош залишається частиною життя, незалежно від банківського рахунку, більше того –  заможні люди вкладаються в улюблений вид спорту і підтримують інших спортсменів.

Наприклад, бізнесмен-мільярдер Марк Уолтер з дружиною фінансують приз у розмірі одного мільйона доларів і спонсорську угоду на кілька мільйонів для Асоціації професійного сквошу (PSA) – завдяки цьому чемпіонат світу PSA став першим турніром зі сквошу з такою великою винагородою.

А засновник і власник мережі спортивних магазинів Sports Direct і футбольного клубу "Ньюкасл" Майк Ешлі став мільярдером уже після того, як захопився сквошем. У 16 років він кинув школу, вирішивши стати професійним спортсменом, але отримав травму, і змушений був перейти на тренерську роботу. Через декілька років він узяв позику і відкрив перший магазин Sport & Ski в Maidenhead – наразі його мережа нараховує більше 700 точок продажу, а  статок перевищив 3 мільярди фунтів.

Не є винятком і "офіційно не бізнесмени", але підприємливі знаменитості – Х'ю Джекман, Том Круз, Мішель Пфайфер, Едді Мерфі.

Гарна компанія?

Приєднуйтесь!

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА