17:18 23.03.2021

Автор АЛЬОНА ОГОНЕСЯН

Як сквош "грає" на боці вашого бізнесу та репутації

4 хв читати
Як сквош "грає" на боці вашого бізнесу та репутації

Альона Огонесян, віцепрезидентка Федерації сквошу України

 

Історія часом вражає, розкриваючи дивовижні зв’язки між речами та подіями. Ось ще один приклад: сквош, виявляється, значною мірою завдячує своєю появою будівельникам. Адже він виник саме у вузеньких середньовічних вуличках, де гравці (а тоді – просто охочі) стукали чимось подібним до м’яча об стіни та мури.

Ця думка витікає з логіки подій, хоч ніхто не підтвердить її документально. Але фактом є те, що подальший розвиток та популяризація сквошу багато в чому залежить від будівельного бізнесу – це точно, адже для гри потрібні корти, а їх потрібно будувати.

Не дивлячись на локдаун з його несприятливими умовами для всіх бізнес-процесів, за 2020 рік було побудовано 5 нових кортів у м.Києві. Це, неодмінно, свідчить про збільшення зацікавленості інвесторів до цієї ніші.

Варто також зазначити, що, за останні п’ять років, загальна кількість кортів в Україні збільшилася в два рази. Приміром, у Харкові додалося чотири корти, у Полтаві – два, у Львові – п’ять, в Ужгороді – два, і це далеко не всі приклади.

Щодо вартості сквош-корту, то вона залежить від багатьох чинників, включаючи сертифікацію забудовника. Якщо говорити про стандартні корти з трьома непрозорими та однією скляною стінами, то стартовий кошторис українських компаній - від 17 000 доларів; забудовники,  сертифіковані Всесвітньою федерацією сквошу, визначають ціну від 25 000 доларів. Якщо йдеться про повністю скляні корти (ShowGlassCourts), на яких відбуваються змагання, і де глядачі, саме завдяки прозорим конструкціям,  можуть спостерігати за грою з усіх боків, то його вартість стартує від 150 000 доларів. Конфігурація приміщень, їхній функціонал, а тим більше – дизайн та матеріали – окремі питання, здатні суттєво вплинути на ціну. Є, звісно, константи: наприклад, для покриття власне корту вже тривалий час використовують паркетну дошку без захисного – слизького – покриття, і це – обов’язкова кондиція.

А чому такий проєкт має зацікавити будівельні компанії? Тут також є свої складові, і не тільки матеріальні.

Комерційна складова очевидна: це не тривалий у часі процес, який принесе, хоч і не найбільший, прибуток, але й не спричинить занадто багато клопоту. Він забезпечить зайнятість людей та їхні заробітні плати, а якщо розглядати такий напрямок як новий бізнес, то можна випередити конкурентів, зайнявши нішу. До того ж, завжди є можливість знайти варіанти подальшої співпраці із замовником.

Соціальна складова: від створення нових робочих місць – до внеску у підтримку здорового способу життя та життєздатності нації. Ми згадували про прихильність до сквошу людей бізнесу та політики, але так само важливо розуміти, що кожен новий спортивний майданчик – це ще одна альтернатива вулиці, віртуальному світові, палінню, наркотикам, і це також вияв соціальної відповідальності бізнесу.

І, насамкінець, репутаційні преференції. На жаль, сьогодні громадяни згадують забудовників не завжди прихильно – занадто багато прикладів неякісного та незаконного будівництва, тіньових оборудок, захоплення територій, відведених під соціальні об’єкти, зелені зони тощо. Тому участь у відкритих, інфраструктурних проєктах, дружніх до людей та орієнтованих на покращання якості життя, завжди працює на репутацію компанії. Відкритість та публічність – це конкурентні переваги, якщо вміти ними користуватися. 

У цьому сенсі Федерація сквошу України може служити прикладом комунікаційної ефективності. Тут докладають багато зусиль для налагодження контактів із потенційними партнерами,  формують вичерпні інформаційні пакети, аби інвестори знали й розуміли переваги роботи на цьому ринку та прибутковість кортів. У ФСУ зібрано інформацію про міжнародну практику співпраці Федерацій та бізнесу, кейси, які переконливо свідчать, що цей напрям необґрунтовано обділений увагою будівельних та пов’язаних з ними компаній – і це місце буде вільним недовго.

Як некомерційна організація, ФСУ не має власних коштів на будівництво сквош-кортів, але план залучити інвесторів для будівництва клубу, який забезпечив би українським професіоналам та збірним доступ до сучасної тренувальної бази, є цілком реалістичним.

Сквош – гра напрочуд раціональна (хоч і дуже емоційна). Гравці кажуть, що під час матчу неможливо відволіктися на стороннє – думаєш тільки про те, як обіграти суперника і випередити його думку на кілька кроків. Як і у бізнесі – можливо, саме тому сквошу надають перевагу люди, які добре знаються на стратегії успіху?

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА