15:49 22.06.2021

Автор АЛЬОНА ОГОНЕСЯН

Дисципліна краще мотивації: як сквош розвиває найважливішу якість для ведення бізнесу

4 хв читати
Дисципліна краще мотивації: як сквош розвиває найважливішу якість для ведення бізнесу

Альона Огонесян, віцепрезидентка Федерації сквошу України

 

Мотивація чи дисципліна? Ентузіазм чи холодний розум? Довкола цього питання постійно точаться палкі дискусії. Суспільство та наукові кола не можуть досягти єдності у тому, який спосіб є більш правильним для того, щоб досягти цілей, та ефективним, щоб регулярно виковувати повсякденні задачі.

Розглядаючи аспект підприємницької діяльності, варто зазначити, що будь-який бізнес починається з мрії, але він приречений на поразку, якщо не трансформується у конкретний план. Кроки у ньому мають бути цілком визначеними та реальними, з чіткими формулюваннями, дедлайнами та ключовими показниками ефективності.

Цілком логічно, що мова йде не про моментальне створення транснаціональної корпорації, мільйонні статки та глобальну популярність. А про рутинні дії, з яких і складається більша частина професійного життя бізнесмена чи бізнесвумен. Відмовляючись визнавати таку позицію, підприємці шукають емоційного наповнення, цікавих пригод та задоволення від щоденних справ. У підсумку це викликає лише розчарування, вигорання та відмову від мрій.

А якщо подивитися на проблему зовсім під іншим кутом зору? Для цього потрібно детальніше розглянути поняття "мотивація" та "дисципліна".

Мотивація ґрунтується на припущенні, що для успішного виконання завдання потрібен конкретний розумовий або емоційний стан, почуття ентузіазму навіть до таких рутинних речей як планування бюджету чи перевірка звітів за місяць.

Дисципліна, навпаки, відокремлює емоційне від раціонального, акцентує на тому, що потрібно зберігати розсудливість та послідовно працювати на результат, попри настрій.

Таким чином, дисципліна виключає саму можливість виникнення проблеми відсутності мотивації, забезпечує стабільність та довгострокову енергію на рух до мети.

Як і будь-яку іншу рису характеру чи звичку, її потрібно розвивати поступово, не завдаючи шкоди моральному та фізичному здоров’ю.

Саме тут, у найважливіший момент, після прийняття рішення про відмову від постійного очікування певного емоційного настрою та старт роботи над дисципліною у досягненні своїх бізнес-цілей, на допомогу приходить сквош.

По-перше, заняття спортом, загалом, уже апріорі розвиває організованість завдяки регулярності тренувань, потребі у дотриманні певного розпорядку дня, тайм-менеджменту.

По-друге, сквош має неабиякі індивідуальні переваги в розвитку дисципліни. Можемо виділити такі аспекти:

Дотримання здорового способу життя — сквош називають найбільш корисним  видом спорту, який поєднує навантаження на всі групи м’язів та кардіотренування. Така регулярна фізична активність розвиває витривалість та терпіння не тільки фізичне, а й моральне.

Розвиток сили характеру — сквош вчить з гідністю та розсудливістю витримувати ситуації, коли тіло і розум під тиском в умовах напруженої гри. Відповідати самому за себе в матчі віч-на-віч та бути надійним партнером для інших у груповому. Що як не такі здібності можна назвати ключовими для  розвитку організованості людини?

Контроль над емоціями — сквош вимагає раціонального холодного розуму, прорахунку власних наступних кроків та кроків супротивника. Зрозуміло, що  виникнення сильних почуттів під час гри є неминучим. Проте важливо тримати як негативні, так і позитивні емоції під контролем. Щоб один пропущений м’яч або навпаки майстерно відбитий удар не стали причиною подальших невдач та програшу в результаті.

Поступове фізичне та розумове вдосконалення — сквош потребує постійного відточення техніки, опанування нових стратегічних та тактичних прийомів гри. Таким чином потреба у постійному навчанні забезпечує здатність розбивати свої цілі на покроковий план та досягати їх.

Співпраця та толерантність — грамотна побудова соціальних зв’язків теж розвиває організованість. Вміння проявляти лідерство, шукати компроміс, організовувати спілкування як із супротивником, так і з командою. Процес налагодження комунікацій вибудовує дисциплінованість та чіткість думок.

Вимірювання прогресу — організованість у бізнесі неможлива без постійного аналізу свого розвитку. Сквош вчить порівнювати свої результати за кожним зіграним матчем: не тільки за чисельними показниками (кількістю очок та виграних геймів), а й за майстерністю ударів, переміщенню по корту, застосованих стратегіях і тактиках гри.

Фокус тут і зараз — гравці у сквош говорять, що під час матчу неможливо думати про щось інше. Це навчає зосереджуватися на справі, яку потрібно виконати, не відволікаючись на сторонні думки, а тим паче деструктивні.

"Не вистачає мотивації" для ефективного ведення бізнесу? Зробіть перший крок до розвитку дисципліни на сквош-корті й побачите, як дедлайни перестануть горіти, а KPIs будуть завжди виконані.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА